De niet-medische blauwe mondkapjes worden tegenwoordig in de natuur achter gelaten en zijn niet alleen schadelijk voor de plantjes, maar ook voor de dieren die in deze natuur lopen.

Boswachter Jonathan Leeuwis werkt in het natuurgebied van Rottemeren en Bentwoud en ziet de mondkapjes liggen langs fietspaden, diep in het bos en zelfs op plekken in het gebied waar mensen niet zo snel zullen komen.

Deze mondkapjes zijn volgens Jonathan gevaarlijk omdat dieren er verstrikt in kunnen raken. “Ik kom die dingen overal tegen. Het is jammer dat deze in de natuur terecht komen en dat dit nu ook een probleem wordt voor de dieren die er lopen. We hebben wel speciale veldploegen, zoals we het noemen, die deze mondkapjes opruimen, maar ook zij kunnen een mondkapje over het hoofd zien en niet alles 100% schoonhouden voor de natuur”, aldus de boswachter.

Ook Lisa Wassenaar is boswachter bij Staatsbosbeheer in Zuid-Holland. Zij geeft ook aan dat mensen beter een stoffen mondkapje kunnen aanschaffen. Het is duurzamer omdat je niet iedere keer een mondkapje moet weggooien en het kan de kans op overlast van blauwe mondkapjes in de natuur verminderen.

Wassenaar wil als tip meegeven aan de mensen die naar natuurgebieden komen met een mondkapje om het na 16.00 uur wel te wisselen en dan thuis weg te gooien of in een prullenbak onderweg. “En dan is het nog beter als je gelijk de touwtjes doorknipt, zodat als een mondkapje per ongeluk uit je jas valt en in de natuur terecht komt, het al een stuk minder gevaarlijk voor de dieren kan zijn.”

De mondkapjes kunnen in nesten terecht komen, de touwtjes kunnen om de nek van beestjes komen en er zit plastic in een mondkapjes verwerkt. “Als dit plastic in een dier terecht komt, zal het uiteindelijk sterven. Kijk maar naar de walvissen die aanspoelen doordat deze plastic hebben opgegeten”, aldus boswachter Wassenaar.

Volgens dierenarts Sarah Dekker kunnen dieren verstrikt raken in de elastiekjes en dit kan het afsterven van de pootjes tot gevolg hebben. Ook als dieren een mondkapje of delen van een mondkapje eten, kan dit leiden tot een obstructie van het maagdarmkanaal. Dit kan soms opgelost worden met laxeermiddel. Als dat niet werkt, dan kan het nodig zijn om het operatief te verwijderen.