Het Summa college in Eindhoven kwam deze week met een oplossing om het stage tekort onder hun studenten tegen te gaan; vaccins zetten bij de GGD. Hoe ervaren de studenten hun stage in deze tijden? En is vaccineren nou echt een goed initiatief voor een stage in de zorg?

Summa college

De medewerkers van het Summa college zijn erg blij met de nieuwe stagegelegenheid vanuit de GGD, horen wij van woordvoerster Elise van Rijsoort.  ‘We zijn op het moment heel erg bezig met zoeken naar plekken die een goede stage op kunnen leveren voor onze studenten.’  De school is momenteel vooral blij met de extra plekken en moet nog kijken hoe het er precies in de praktijk uit gaat zien. Dit wordt gezien als een kans om de studievertraging te voorkomen. De school denkt niet dat de  studenten hierdoor later klaar zijn met de studie dan studenten met andere stages. ‘Wij doen er alles aan om deze stage zo leerzaam mogelijk te maken voor onze studenten en achterstand te voorkomen.’

Lisa Donders (19)

Lisa Donders

‘Als ik de keuze zou hebben om te gaan vaccineren bij de GGD als stage, zou ik dit niet doen. Zoiets is misschien een dag leuk, maar ik denk niet dat je er veel uit kunt halen. Je bent continu bezig met dezelfde handeling.

Ik doe MBO niveau 4 verpleegkunde en zit nu in mijn vierde en laatste jaar. Ik heb in totaal al zes stages gehad in de afgelopen jaren dus ik heb al veel ervaring op kunnen doen. Wel merk ik een best groot verschil sinds het begin van de coronacrisis. Momenteel loop ik stage in het ziekenhuis en ben ik al vier keer van afdeling gewisseld, dit kwam omdat de afdeling waar ik stond dicht ging of omdat er extra hulp nodig was op de corona-afdeling. Aan de ene kant leer ik hier juist veel van, ik heb veel verschillende afdelingen gezien in een korte tijd. Aan de andere kant is dat ook wel weer vervelend, zodra ik ergens op mijn plek ben, moet ik weer naar een andere afdeling. Deze stage is voor mij wel het zwaarste, door alle drukte en de vele gebeurtenissen kost het veel meer energie. ‘

 Veerle Nous (20)

Veerle Nous

‘Ik denk dat het goed is dat er naar alternatieven wordt gezocht zoals vaccineren als stage aan bieden. Ook denk ik dat vaccineren zeker leerzaam kan zijn, echter staat dit niet helemaal in verhouding met wat je gaat doen als verpleegkundige. Dat houdt veel meer in dan één vrij simpele handeling uit voeren. Ik denk niet dat het leerzaam genoeg is. Het zou een goede aanvulling zijn, maar zeker geen vervanging voor een stage.’

Op het moment loop ik stage in een verzorgingstehuis, maar ik heb de afgelopen drie jaar al veel ervaring op gedaan in de zorg. Ik zit nu in het tweede jaar van HBO-verpleegkunde en heb hiervoor twee stages gehad. Ik merk wel echt een groot verschil tussen deze periodes. De werkdruk is een stuk hoger, veel bewoners zijn ziek en kosten daardoor meer tijd om te verzorgen. Terwijl we juist minder medewerkers hebben. Voor mijn stage hoef ik eigenlijk maar vier dagen per week aanwezig te zijn, maar ik werk er momenteel zes omdat er zo’n groot tekort is. Een andere aanleiding voor de druk die ik ervaar,  is het feit dat ik veel minder begeleiding krijg dan bij andere stages. Ondanks dat het team enorm hun best doen om mij zo goed mogelijk te begeleiden, word ik vaak in het diepe gegooid bij dingen die normaal gesproken rustig worden opgebouwd. Ook komt het soms voor dat ik dingen moet doet waar ik eigenlijk nog niet voor gekwalificeerd ben, zoals bijvoorbeeld medicatie verstrekken. Dit gaat zo vaak mogelijk onder begeleiding, maar het komt ook voor dat er zoveel handen tekort zijn dat ik het alleen moet doen. Al met al leer ik erg veel van mijn huidige stage maar mis ik wel echt de benodigde begeleiding.’