Veelvoudig koppen kan een rol spelen bij het ontstaan van chronisch hersenletsel. De helft van alle voetballers krijgt te maken met een hersenschudding tijdens hun voetbalcarrière, volgens de gezondheidsraad.  

 

Michel Remmers, neuroloog in het Amphia ziekenhuis, denkt dat de kans op ernstig of blijvend letsel bij kopballen wel meevalt. “Een lichte hersenschudding gaat meestal wel over. Herhaaldelijk koppen, zoals bij spitsen, zou op lange termijn wel problemen kunnen geven.” Zelf heeft hij nooit iemand gehad met ernstig letsel. Ondanks dat koppen tot chronisch hersenletsel kan leiden, vindt Remmers het afschaffen misschien te ver gaan. “Als het wereldwijd zou lukken is het zeker te overwegen. Maar dat zou de corners wel een stuk saaier maken toch?”, aldus Michel Remmers.

Knock-out

Ika Luijf had zes jaar geleden een voetbalwedstrijd waarbij ze in een kopduel belandde met de tegenstander en de bal vervolgens op haar hoofd kwam. “De keeper van de tegenstander schoot de bal uit en ik wilde de bal koppen dus sprong omhoog. Er sprong ook iemand van de tegenstander om de bal te krijgen en toen ging het mis. Op dat moment werd alles zwart voor mijn ogen en ging ik knock-out”, vertelt Ika. Ze had er een zware hersenschudding aan over gehouden, waardoor ze lange tijd uit de running was. Zes jaar later heeft ze nergens last meer van, behalve een pijnlijke plek op haar achterhoofd.