Scholen maken er goed gebruik van: de tweede mogelijkheid om subsidie aan te vagen voor een watertappunt. Naast de stimulatie om meer water te drinken worden duizenden kilo’s plastic bespaard. Ook in Tilburg University zijn sinds 2017 meerdere watertappunten te vinden.

Bij Tilburgse universiteit was het niet de leiding die met het idee kwam voor een watertappunt. Het waren de studenten die met het initiatief kwamen om plasticgebruik terug te dringen. Inmiddels staan ze er drie jaar. Paul Hoeijmans, directeur Facility Services: “Ze worden goed gebruikt en het aandeel plastic flesjes in de drankautomaten is sterk teruggelopen. Studenten kwamen na het plaatsen van de tappunten met het idee om herbruikbare flesjes uit te delen. Zo hebben we toch 19000 studenten en 2700 medewerkers bewuster kunnen maken van plasticgebruik.”

@zhenhappy (unsplash.com)

Schone oceaan

In vier jaar tijd zorgde het gebruik van watertappunten door heel Nederland al voor 100.000 kilo minder plastic afval in Nederland. Dat aantal staat gelijk aan bijna 640.000 halve literflesjes. Hierbij werd ook een groot aantal CO2-uitstoot en zwerfafval voorkomen. Daarbij worden door het gebruik van watertappunten ook minder plastic vulflessen vervoerd, beschrijft het duurzaam bedrijf Ological: “We bieden bewust alleen leidingwaterkoelers aan zodat er geen transport meer is van plastic flessen over de weg. Het is goed voor het milieu en zo we vermijden onnodig gebruik van plastic.”

@jon_chng (unsplash.com)

Subsidie

Het ministerie van Volksgezondheid en Sport stelde een subsidieregeling op voor de tappunten. De regeling die door de organisaties Jonge Op Gezond Gewicht (JOGG) en Gezonde School gerealiseerd werd zorgt voor een tegemoetkoming van de kosten. In samenwerking met het Ministerie van VWS werd de Subsidieregeling watertappunten in het leven geroepen. Dit alles onder het motto ‘water drinken is goedkoop, lekker én gezond’. Met de ontvangen subsidie kan er 75 procent vergoed worden. Deze regeling was er tot 2019 nog niet. To en was het plaatsen van een tappunt geheel voor de rekening van de locatie zelf.

Even vullen bij de kraan

Voordat een watertappunt dé plek was om een fles bij te vullen was dat vaak in de WC. “Dat is absoluut niet hygiënisch”, beschrijft Cynthia ’t Jong van Ological dat scholen van tappunten voorziet, “en daarbij laten leerlingen de kraan even doorlopen voor écht koud water. Dat is met een tappunt niet aan de orde.” Milieuvriendelijk dus, én schoon, zo’n tappunt.