‘Scholieren blijken superverspreiders’, is waar de Telegraaf mee kopte. Het artikel dat uitkam op woensdag 16 december is gebaseerd op een onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Het LUMC laat weten dat de claim in de kop van de Telegraaf niet klopt.

Prof. dr. M.E. Numans van het LUMC reageert: ‘’wij beweren niet dat dat scholieren en studenten superverspreiders zijn, wij hebben beweerd dat het virus rondwaart onder middelbare scholieren”. Numans voegt er aan toe: ‘’we hebben nu een beetje het gevoel dat we aan het vechten zijn tegen een onterechte kop, en dat voelt niet zo goed.’’

Het onderzoek van het LUMC is gebaseerd op cijfers uit een corona app. Het ziekenhuis krijgt de cijfers uit die app en heeft op basis daarvan de conclusie getrokken dat er bij de 12-20 jarigen relatief meer, minder dan 1,5 meter gedrag en meer klachten te zien zijn dan bij andere groepen (zowel bij basisschoolleeftijd als bij ouderen).

Ook het RIVM reageerde op de kop: ‘’Wel wordt er door experts gezegd dat de kop van het artikel niet klopt. En de conclusie dat ze superverspreiders zijn kun je niet trekken op basis van de data daar, want je weet niet wie door wie is geïnfecteerd. ‘’, reageert Geert Westerhuis van het RIVM op het artikel van de Telegraaf. Prof Numans zegt het volledig eens te zijn met deze conclusie van het RIVM en benadrukt nogmaals dat de Telegraaf er superverspreiders van heeft gemaakt.

Er is contact geweest met de Telegraaf, maar deze wou niet reageren op de vragen over het artikel.

Meer over corona: Mensen niet minder optimistisch door tweede lockdown