Een groot deel van de alternatieve genezingspraktijken hebben op 14 december hun deuren moeten sluiten. Alleen medische contactberoepen mogen openblijven. Alternatieve genezers vallen hier niet onder en dit zorgt voor veel onbegrip bij behandelaars en hun patiënten. 

Door: Benthe Hoogstraten en Manon Snellen

Voor veel cliënten is de alternatieve zorg even belangrijk als de reguliere zorg. Door het sluiten van een groot deel van de praktijken kunnen zij niet op een normale manier verder gaan met hun behandelingen. Een aantal praktijken mogen openblijven, maar moeten drastische veranderingen maken. Deze aanpassingen en beperkingen kunnen invloed hebben op de gezondheid van de cliënten van alternatieve genezers. In de video hieronder komen twee alternatieve genezers aan bod die vertellen hoe zij hun werk voortzetten in deze periode. 

Gesloten praktijken 

De praktijken van Margreet en Martine mogen met aanpassingen dus gewoon openblijven. Maar voor andere alternatieve genezers, zoals acupuncturisten, is dat niet het geval. Wilma van Maarschalkerweerd van de Nederlandse vereniging voor acupunctuur (NVA) vertelt hierover.  

Wilma is er zeker niet blij mee dat de acupuncturisten hun werk niet meer mogen doen tijdens de lockdown. “We worden door de overheid in hetzelfde rijtje neergezet als nagelstudio’s en sekswerkers. Er wordt voorbijgegaan aan het feit dat wij een belangrijke rol hebben in de gezondheidszorg in Nederland”, vertelt ze 

Weinig kennis 

Wilma denkt dat het vooral komt door te weinig kennis over deze beroepsgroep dat ze niet open mogen. “Zij zien niet in dat deze behandelingen voor sommige patiënten heel belangrijk zijn. We krijgen nu een hoop mails van patiënten die niet kunnen functioneren als ze niet regelmatig een behandeling krijgen.” Volgens Wilma zijn er ook patiënten die gebruikmaken van alternatieve genezing omdat ze niet tegen zware pijnstillers kunnen. “Die mensen vallen tussen wal en schip, zij krijgen geen pijnstilling, worden gek van de pijn en kunnen nu nergens terecht”, zegt Wilma 

Persoonlijke problemen

Het sluiten van de alternatieve geneespraktijken heeft ook verschillende nadelen voor de cliënten. Inge Dessers, Ronald Straalman en Theanda van den Berg vertellen in het audiofragment hieronder wat de lockdown voor hun behandeling betekent.  

Vooruitzicht

Vooralsnog staat het einde van de lockdown op 19 januari. Dat betekent dat vanaf dan de alternatieve genezers weer aan de slag kunnen. Hier kijken de behandelaars en hun patiënten erg naar uit. Het is voor iedereen een lastige periode, en ik merk dat ik hierdoor erg uit balans raak. Ik kijk er daarom erg naar uit om weer naar de acupuncturist te gaan om mijn klachten te verminderen”, aldus Inge Dessers.