De online kamerplantverkoop is tijdens de coronacrisis bijna verdubbeld. Dit blijkt uit de cijfers van Retail Insiders. De omzet van tuincentra steeg van 9,7 naar 15,9 miljoen euro. Meer verkoop betekent niet alleen meer omzet maar ook meer personen die worden blootgesteld aan kamerplanten. Trends, gezondheid, gezelligheid, het hangt allemaal samen.

Volgens Brenda Horstra, adjunct-directeur bij Tuinbranche Nederland is er in totaal €121 miljoen euro uitgegeven aan kamerplanten in 2020. Dit is 12 miljoen euro meer dan het jaar ervoor. De luchtzuiverende planten: de calathea, lepelplant, gatenplant, goudpalm en strelitizia, werden het meest verkocht.

De online verkoop is volgens cijfers van Retail Insiders de enige verkoop dat tijdens de coronacrisis is toegenomen binnen tuincentra. De fysieke verkoop daalt namelijk in omzet met zo’n € 400.000 duizend euro. Van 5,8 naar 5,4 miljoen euro om precies te zijn.

Reden van trend

Agnes van den Berg, bijzonder hoogleraar in natuur en landschap aan de Rijksuniversiteit in Groningen, geeft aan dat het lastig is om vast te stellen waarom steeds meer mensen kamerplanten zijn gaan kopen tijdens de coronacrisis. ‘Het lijkt mij in de eerste plaats een trend die samenhangt met de populariteit van vintage en de interieurstijl van de jaren zestig.’ In de jaren zestig gebruikten veel mensen planten in hun leefruimtes.

‘Het kan ook zijn dat mensen hun huis willen opfleuren met planten omdat ze veel thuiszitten door de coronacrisis.’ Het kopen van kamerplanten kan volgens professor Van den Berg tot slot ook samenhangen met diepere motieven: ‘Zoals de vervreemding van natuur of een gevoel van angst.’

Volgens Van den Berg is het lastig om de reden vast te stellen omdat mensen vaak zelf geen idee hebben waarom ze iets doen. Onderzoeker Femke Beute is ervan overtuigd een relatie te zien tussen kamerplanten en onze mentale gezondheid.

Kamerplant liefhebbers

Een van de kamerplant liefhebbers is studente Marie Frenay (20). Haar variaties in kamerplanten zijn tijdens de coronacrisis enorm gegroeid. In de video kom je meer te weten over onder andere haar collectie kamerplanten, die uit meer dan tien planten bestaat.

Effect van kamerplanten op je mentale toestand

Volgens Femke Beute, onderzoeker bij haar eigen onderzoeksadviesbureau Light Green Health in Denemarken, heeft het in bezit zijn van kamerplanten effect op je gezondheid.

‘De effecten van planten zijn erg positief. Groen en natuur is goed voor je mentale en fysieke gezondheid.’ Kamerplanten zijn volgens haar vooral effectief als het gaat om stressverlaging. ‘Daarnaast is de kans ook groot dat je concentratievermogen toeneemt en dat je minder snel last krijgt van een depressie of andere mentale gezondheidskwalen.’ Door de coronacrisis zitten mensen meer thuis en word je dus extra blootgesteld aan de werkingen van je kamerplanten.

Mensen die last hebben van een of meerdere angststoornissen of pijnbehandelingen ondergaan worden daarom volgens Beute geadviseerd om kamerplanten in huis te nemen. ‘De kans is groot dat deze personen een vermindering van angst of pijn voelen wanneer er kamerplanten in dezelfde ruimte aanwezig zijn.’ Om welke planten het precies gaat is nog geen onderzoek naar gedaan.

Buiten de natuur in

Beute geeft aan dat investeren in kamerplanten je geen vrijbrief geeft om tijdens de coronacrisis minder naar buiten te gaan en de natuur niet op te zoeken. ‘De sterkste positieve effecten worden nog altijd buiten in de natuur gevonden. Wanneer we de natuur naar binnen halen worden de effecten gemixt. Dit betekent volgens Beute dat het effect dat er gevonden wordt varieert. Zo wordt er soms wel en soms geen impact gevonden van kamerplanten op onze mentale gezondheid.

Impact van kamerplanten op je fysieke toestand

Uit onderzoek van Wageningen University & Research blijkt dat kamerplanten ook invloed hebben op onze fysieke toestand. Zo zouden kamerplanten de luchtvochtigheid die wij inademen beïnvloeden. De proefpersonen laten in een vragenlijst weten dat ze de luchtvochtigheid prettiger vinden wanneer er zich kamerplanten in de ruimte bevinden.

Ook op ons ziekteverzuim zouden kamerplanten een positief effect hebben. Zo werden er volgens het onderzoek minder ziektemeldingen gedaan toen er kamerplanten op de werkplek aanwezig waren.

Waar kamerplanten een nadelig effect op hebben is volgens Wageningen University & Research onze herstelbehoefte van een studie of werkdag. Door de aanwezigheid van kamerplanten heeft ons lichaam en geest juist langer de tijd nodig om te herstellen.

Luchtzuiverende kamerplanten

Niet iedere student heeft het geluk om een grote kamer te huren. Juist in kleine ruimtes is de kans groot dat er snel een onprettige lucht hangt. Deze zeven luchtzuiverende kamerplanten hebben volgens hoogleraar Chris Wolverton, gespecialiseerd in plantkunde, de meest effectieve werking. Handig om wat luchtverversing toe te voegen op je compacte studentenkamer.

Krap bij (planten)kas

Wanneer je door de gevolgen van de coronacrisis of een andere reden krap bij kas zit en het even niet op kan brengen om een fancy and expensive plant te kopen, dan zijn er gelukkig ook andere opties.

Een van deze opties werd bedacht door Pieter van der Dussen, eigenaar van het tuincentrum Plantje.nl. Sinds kort biedt dit tuincentrum de Kneusjesbox aan. Deze box is in twee variaties te verkrijgen. De Kneusjesbox bestaat uit planten die zich in een niet zo’n goede conditie verkeren. Je betaalt daarom een aangepaste prijs.

De voordelen zijn dat je meehelpt om plantenverspilling tegen te gaan. Dit is volgens Plantje.nl ook de reden waarom de Kneusjesbox tot leven is gebracht. De nadelen zijn dat het tuincentrum geen onderscheidt maakt tussen giftige en niet giftige planten. Niet zo handig als je bijvoorbeeld huisdieren hebt. Daarnaast is het ook niet mogelijk om een voorkeur uit te spreken voor bepaalde plantensoorten.

Een van de studenten die een tijdje geleden een Kneusjesbox heeft besteld, is Manon Immerzeel. In het audiofragment vertelt ze over haar groene vingers en haar ervaring met de Kneusjesbox.

Ben je benieuwd hoe een Kneusjesbox er ongeveer uitziet? Bekijk dan deze unboxing video op Instagram.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Plantje.nl (@plantje.nl)