Nu verre vliegreizen in verband met corona te risicovol zijn volgens de overheid, kiezen Nederlanders vaker voor het camping-alternatief in eigen land. Waar veel overnachtingsplaatsen de buitenlandse toeristen hebben gemist in 2020, waren de campings in onder andere Zuid-Limburg en Gelderland volledig volgeboekt met binnenlandse gasten.

 Volgens statistieken van het CBS steeg het aantal boekingen op binnenlandse kampeerplaatsen in 2020 met 40.2 procent ten opzichte van 2019. Dit ondanks dat 2019 ook een ‘topjaar’ was volgens het CBS. In totaal kozen 5,9 miljoen mensen voor een binnenlandse vakantie.

Onvoorspelbaar jaar

 “In de zomer is het drie maanden lang zo druk geweest, dat hebben we nog nooit meegemaakt”, aldus Maike Vaessen, eigenaresse van Camping ’t Geuldal. De Camping ligt midden in het Limburgse heuvellandschap. Volgens de eigenaresse kozen veel van deze gasten voor een binnenlandse vakantie omdat ze niet naar het buitenland konden. “Ik verwacht dat veel van deze bezoekers in 2021 zullen terugkeren, wat ze daarna doen weet ik niet. Er waren genoeg mensen waarvan de kinderen zich beklaagden over bijvoorbeeld het ontbreken van een zwembad.”

Renate Wooning en Corrie van Nunen vullen de vrije dagen graag in met een bezoekje aan camping ’t Geuldal. Hieronder kan je beluisteren hoe zij het afgelopen campingjaar beleefd hebben:

2020 beloofde een fantastisch kampeerseizoen te worden

 Een grote bijdrage aan het goede verloop van het kampeerseizoen levert de ANWB, naar eigen zeggen bereiken ze via ‘anwbcamping.nl’ 96 procent van de Nederlandse kampeerders. Zij zagen al vroeg in het afgelopen jaar veel campingreserveringen. “Het hoogseizoen was al snel volgeboekt op verschillende campings. Ook voor- en zelfs naseizoen waren in trek,” aldus Annelies Tichelaar, perswoordvoerder ANWB.

“Na medio maart werd een belangrijk deel van deze reserveringen geannuleerd als gevolg van de negatieve reisadviezen. In aanloop naar de zomer en met name na 15 juni leek het er even op dat we corona onder controle hadden en zodoende werden er weer veel kampeervakanties gepland.” Veel aandacht ging volgens de woordvoerder uit naar Nederlandse kampeerbestemmingen, “er waren soms geen grassprieten op campings meer te boeken”.

Verwachtingen 2021

Op de lange termijn denkt de ANWB dat de markt van kampeerders met 3 tot 4 procent is gegroeid. Zo zien ze in bijvoorbeeld de stijging van kampeermiddelen. De verkoop van campers is met 15 procent gestegen, zodanig veel dat er geen nieuwe campers meer te koop zijn. “Dat geeft goede moed voor de kampeermarkt in 2021. We zien ook weer volop binnenlandse boekingen voorbijkomen, de keuze valt dus weer veelal op eigen land als vakantiebestemming.”

“Mensen die voorheen wellicht in een vliegtuig stapten kiezen nu liever voor de onafhankelijkheid van eigen vervoer en de vrijheid van het verblijf op een huuraccommodatie in de buitenlucht, op een camping. Met name de kleine campings, charmecampings en natuurcampings zijn in trek,” aldus Tichelaar.

Ook campinghouder Vaessen heeft verwachtingen bij 2021. “Ik verwacht wederom een heel goed jaar voor de campings, met aanhoudende drukte.”

Bekijk hier hoe je toch coronaproof naar de camping kan.

Fotoreeks: Campings in de winter

Weinig gasten op de Nederlandse campings. Hoewel het zomerseizoen voor de meesten, na een aarzelende start, bijzonder druk was, leggen het virus en de lockdown het campingtoerisme alsnog stil.

Ferry van den Burg van Camping Duinpan in Noordwijk vindt het rustig. Volgens hem hadden de campings in het binnenland een beter seizoen dan die aan de kust. “Het is een beetje de omgekeerde wereld”, aldus Van Den Burg. ‘Ik kan voor alle kustcampings zeggen dat het bij ons minder was. Wij moeten het hebben van Duitsers en die mochten dit jaar niet komen.”

Bij Natuurkampeerterrein de Klashorst in Diffelen hebben ze wel coronatoeristen over de vloer gehad. Normaal komen er enkel liefhebbers en nu ook nieuwsgierigen. “De schrik zit er goed in”, zegt eigenaar Martin Overweg. “Als het zo streng blijft als nu dan gaan wij een drukke zomer tegemoet.” Als ze versoepelen gaan de Nederlandse kampeerders volgens Overweg weer naar het buitenland. “Dat zou ik ook doen.”

Bekijk hieronder het fotoverhaal van de stadscamping in Tilburg.

nina

De Stadscamping in Tilburg.

nina

Het is er -zoals op vele campings deze winter- enorm rustig.

nina

Momenteel zijn er geen gasten, enkel wat wandelaars op terrein. In het weekend komt er af – en toe wel iemand.

nina

Uitbater Eric Steur is zeker dat corona er voor iets tussen zit.

nina

“De meeste van onze gasten komen om de stad Tilburg te bezoeken”, zegt Steur. “Nu alles gesloten is, is er dus ook geen reden meer om te komen.”

nina

Voor komende zomer vindt hij het te vroeg om zich uit te spreken.

nina

Goede omzet of slechte omzet, alle uitbaters hopen dat de situatie zo snel mogelijk weer als vanouds wordt.