De hele maand januari geen alcohol drinken; dit klinkt als een uitstekend voornemen voor het nieuwe jaar. Deze overgevlogen hype uit Engeland brengt echter wel consequenties met zich mee op zowel fysiek als mentaal vlak, dit vertelt medisch psycholoog Mariam Mattaar.

Dry January is een razend populaire trend aan het worden. Er doen namelijk al ruim 31.000 mensen mee (Ikpas.nl). Al deze mensen proberen de hele maand januari geen druppel alcohol te nuttigen. In één klap afkicken van alcohol brengt zowel positieve als negatieve gevolgen met zich mee. Lifestylecoach Kinzie Pulles legt uit wat dit voor gevolgen kan hebben: “De grootste gevolgen van Dry January zijn voor een groot deel positief, omdat we betere bloedwaarden zien. Daarnaast zien we dat de fitheid beter wordt en verder verbetert de slaapkwaliteit.” Daarnaast benadrukt Pulles dat de positieve gevolgen met name op korte termijn constateerbaar zijn.

Fysieke gezondheid
Stoppen met drinken zorgt er onder andere voor dat je je lichamelijk fitter gaat voelen – dit is door 62% van de deelnemers bevestigd – en dat je over het algemeen sneller kilo’s kwijtraakt. Ruim 30% van de deelnemers is namelijk afgevallen, dit blijkt uit data van Ikpas.nl – dit is dezelfde website als de Engelse Dry January-variant maar dan vertaald naar Nederland. Eén maand je alcoholgebruik pauzeren leidt dus tot een betere fysieke gesteldheid.

Herstellen of aanstellen?
Preventiewerker Tom Bart van verslavingsinstelling Jellinek vertelt tegen nu.nl dat het ook goed is om je lichaam een maandje rust te geven zodat je lever kan herstellen.
Wat zou een reden kunnen zijn voor mensen om mee te doen met Dry January? De drukke feestdagen zijn achter de rug en daarom is het goed voor je om je alcoholgebruik tijdelijk te pauzeren. Hierdoor kan bijvoorbeeld je lever bijkomen van alle hoeveelheid alcohol die het te verduren heeft gehad.
Volgens een onderzoek van de York University fungeren 31 dagen van onthouding als een soort psychologische ‘toestemming’ om na afloop weer net zo veel te drinken als voorheen. Het Royal College of Physicians adviseert drie alcoholvrije dagen per week. Voor een gezonde lever hoef je namelijk maar zelfs twee aaneensluitende dagen zonder drank in te lassen. Dit blijkt uit een onderzoek van British Liver Trust.
Bovendien zijn er talloze andere manieren om je lever te ontlasten. Zo zijn sporten, meer fruit eten en minder suiker consumeren andere voorbeelden van hoe je je lever gezond kan houden. De lever kan je dus op genoeg andere manieren zijn rust gunnen in plaats van te stoppen met drinken.
Ironisch – maar verassend genoeg – is er ook geen concreet bewijs dat Dry January echt een gezonde uitdaging is (Business Insider, 2017). Zoals eerder genoemd adviseert ook Ian Hamilton – professor bij York University – dat twee alcoholvrije dagen per week een betere oplossing is dan Dry January.

Mentale gezondheid
Tijdelijk stoppen met alcohol drinken geeft ook je mentale gesteldheid een flinke boost. Volgens medisch psycholoog Mariam Mattaar is Dry January goed voor het mentale welzijn: “Buiten het feit dat de slaapkwaliteit verbetert, zien we ook dat mensen die hun alcoholgebruik pauzeren, relatief beter gehumeurd zijn en in een betere stemming zijn.” De theorie van Mattaar wordt ondersteund door het feit dat 63% van de deelnemers zich mentaal fitter voelt (Ikpas.nl).

Sociale setting
“Alcohol drinken lijkt een gewoonte te worden. Als je niet drinkt, krijg je regelmatig de vraag waarom je niet drinkt of krijg je de opmerking: ‘Doe niet zo ongezellig en neem er één.’” Uit een artikel van Kosta blijkt dat niet drinken op de een of andere manier als ongezellig wordt bestempeld.
Achter stoppen met drinken schuilt een aanzienlijke hoeveelheid sociale druk. Mattaar legt uit dat Dry January wél wordt geaccepteerd: “Dry January wordt wél geaccepteerd. Net als bijvoorbeeld Stoptober: tijdens deze periode zetten mensen hun rookgedrag op pauze. Als je bijvoorbeeld midden in de zomervakantie wil stoppen met drinken, ben je waarschijnlijk een van de weinigen. Mensen zullen je minder serieus nemen dan wanneer je het probeert op hetzelfde moment als tienduizenden anderen.”

Alcoholgedrag tieners

Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat 11% niet minder is gaan drinken. Daarnaast zijn er in deze tijd van het jaar minder evenementen en festivals gepland. Dit kan juist aanmoedigen om minder te drinken. Of grijp je toch sneller naar de fles als je thuis zit en vaker in de verleiding bent? Student en deelnemer aan Dry January vertelt hoe zij deze editie van Dry January ervaart. Ook Esther ten Hoven – die zich intensief inzet op haar Instagrampagina legt uit waar deelnemers tegenaan kunnen lopen in deze tijd.

Dry January krijgt in Nederland steeds meer een voet aan de grond, zo lijkt het. In vergelijking met eerdere januarimaanden is een enorme stijging te zien. Het aandeel verkochte alcoholvrije wijn (2,0%) is in 2020 meer dan verdubbeld in vergelijking met januari 2019, dat blijkt uit cijfers van Nielsen. De trend om in januari een maandje geen of minder alcohol te drinken, is daarmee duidelijk zichtbaar in de verkoopcijfers. Wat betekent Dry January voor de slijterijen? Eigenaar Rick Lennertz van wijnwinkel Proef in Den Bosch legt het uit.

Door Milou Peelen en Youri van Heumen