Jongeren worden hard geraakt door de pandemie. Uit een onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel (september 2020) blijkt dat 75% van de jongeren tussen de 18 en 35 jaar mentale klachten heeft gehad door de coronacrisis.

Door Emma Wijlaars en Jaël van der Aa

“Jongeren hebben gemiddeld meer last van de coronacrisis dan andere leeftijdsgroepen omdat zij in hun vormende jaren zitten”, aldus Mariëlle van den Berg, persvoorlichter van MIND. Dat is een organisatie die hulp biedt aan mensen met psychische klachten. Bovendien geeft Van den Berg aan dat de pandemie harder aankomt bij jongeren: “Jongeren hebben meer last van psychische klachten, zoals stress en sombere gevoelens, dan normaal.”

“Jongeren ervaren meer last”

Psychosociaal therapeut Lianne van den Elzen, bij UP de groeipraktijk, beaamt de uitspraken van Van den Berg. Zij vertelt dat er meer jongeren zijn die psychische problemen ervaren door de coronacrisis. Daarnaast legt ze het verschil tussen de eerste en de tweede lockdown uit: “Het grote verschil is dat er tijdens de eerste lockdown veel meer goede moed en hoop was dat we hier snel doorheen zouden komen. Ook vond een aantal jongeren zo’n ‘pauze’ ook wel prettig; even rust en minder (sociale) druk.” Tijdens de tweede lockdown missen jongeren hun sociale contacten meer.

Jongeren meest last can mentale klachten door de coronacrisis
EenVandaag

Uit de bovenstaande grafiek van het EenVandaag opiniepanel blijkt dat jongeren het meest last hebben van mentale klachten door de coronacrisis. Bij de meest genoemde klachten worden jongeren tot 35 jaar het hardst getroffen door de pandemie.

De NOS bracht zo ook een artikel uit in december 2020 waarin werd onderzocht dat er meer aanvragen bij jeugd-ggz-instellingen zijn ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (2019). Het aantal crisismeldingen is met 30 tot 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers die twintig ggz-instellingen hebben gepubliceerd.

Hulp vragen

Volgens de persvoorlichtster zit het niet in de aard van jongeren om zelf hulp te vragen, waardoor MIND niet direct gebeld wordt door jongeren die te maken hebben met psychische klachten.
Via reacties op bijvoorbeeld Instagram komt het platform erachter dat de jongeren kampen met stressgevoelens, het missen van sociale contacten, onzekere toekomst(plannen) en isolement.

Lola ervaart pieken en dalen in haar mentale gesteldheid ten gevolge van de coronacrisis.

Verergering psychische klachten

Bij MIND is een onderzoek uitgevoerd onder mensen die al last hadden van psychische klachten voor de crisis. Nu blijkt dat de klachten bij deze groep bij één op de drie respondenten verergerd is in de eerste golf. In de tweede golf was dit bij drie op de vier mensen het geval. Van den Berg: “Tijdens de tweede golf nam de saamhorigheid af en het isolement toe. Het contact met hulpverleners, familie en vrienden wordt steeds minder, terwijl dat juist zo belangrijk is.”

Merel kan zich vinden in de uitspraken van Van den Elzen en Van den Berg. Ze zit niet lekker in haar vel en door corona is dat alleen maar erger geworden.

Rem op ontwikkeling

Van den Elzen, is van mening dat met name jongeren het erg zwaar hebben en dat het gebrek aan sociale contacten een rem is op hun ontwikkeling. “Mensen hebben elkaar nodig om te leren, te groeien en te ontplooien. Dat is iets waar jongeren normaal gezien volop mee bezig zijn en nu in beperkt worden.”

Ondanks de tegenslagen die het virus met zich meebrengt, blijft Eliza over het algemeen positief.

Vergeet de jongeren niet

Maar ook na de pandemie moeten de jongeren niet vergeten worden, volgens Van den Berg. “We moeten rekening houden met de jongeren, ook na corona. Veel studenten lopen nu bijvoorbeeld studievertraging op. Zulke praktische zaken hebben ook invloed op het welzijn van de jeugd en kunnen stress veroorzaken.”

Ondanks deze constateringen proberen veel jongeren toch positief te blijven en het beste te maken van deze tijd. Jongeren die al kampten met mentale klachten, hebben door de coronacrisis verergerde klachten.


Wat mis jij het meest door de coronacrisis?

Jongeren worden als laatste groep gevaccineerd. Hoe denken zij over de vaccinatie?