Wanneer mensen in Nederland de naam Badr Hari horen denken ze vaak aan twee dingen: hij was de eerste K-1 kickbokskampioen ooit die na zijn eerste titel binnen rap tempo het strijdtoneel van de kickbokswereld bestormde. Toch was er ook een hele andere kant. Op 8 juli 2012 raakte Hari voor het eerst in aanraking met justitie. Dit na aanleiding van de mishandeling op zakenman Koen Everink. Ondertussen sleept hij nog steeds titel na titel na titel binnen. Wat volgt zijn jarenlange controverses rondom de op dat moment beste kickbokser ter wereld. Wie terugkijkt in het verleden zal zien dat dit niet de eerste keer is dat kickboksers geassocieerd worden binnen het criminele circuit. De sport wordt vanaf de jaren zestig geteisterd door een ‘Crimineel imago’, maar heeft de sport dan niks meer te bieden dan alleen zo’n negatieve stempel?

Wie kijkt naar de meest recente ontwikkelingen in de kickbokssport, zal zien dat de situatie over de kickbokswereld er nu heel anders uitziet dan een aantal jaar geleden. Een van de grootste oorzaken hiervoor is het succes van ‘troetelbeer’ Rico Verhoeven. Verhoeven is momenteel wereldkampioen kickboksen en feit is ook dat Verhoeven nog nooit op wat voor manier in aanraking is geweest met politie of justitie. Buiten het kickboksen worden ook alle andere vechtsporten populair. Wat helpt is dat voor steeds meer jongeren Rico een rolmodel geworden is van de ideale vechter. Dit beeld wordt ook bevestigd door AD die in 2018 een artikel schrijven over de groei van vechtsporten in Nederland. De kop van het artikel luid: ‘Fors meer kickboksers in Nederland: ‘Ik wil de nieuwe Rico Verhoeven worden’. Vechtsporten worden nu zelfs gebruikt voor het verbeteren van de mentale gesteldheid zegt ook boks psycholoog Pablo Bakarbessy. Duidelijk is dat er een transitie is gemaakt van een grimmig imago rondom vechtsporten naar een populairdere en commerciëlere situatie die het complete beeld van de vechtsport heeft doen veranderen.

Hieronder is een tijdlijn te vinden van de verschillende ontwikkelingen in de kickbokssport.

—————————————————————————————————————–

Hoe het sportimago van kickboksen veranderde

Na de desastreuze afgang van Badr Hari op 19 december, toen hij zijn partij doormiddel van een Knock-out verloor van de Roemeen Benjamin Adegbuyi, is het op 30 januari de beurt aan zijn rivaal Rico Verhoeven. Menig kickboks-fan kijkt al een ruime tijd uit naar deze wedstrijd waarin Rico eind januari zijn wereldtitel kickboksen gaat verdedigen tegen de Belg Jamal Ben Saddik. Eerder in het stuk werd er al deels ingegaan op het ‘criminele imago’ van de kickbokssport. De tijden van het kickboksen zijn nu veranderd. Journalist en Kickboks-expert Leon Verdonschot schrijver van het boek ‘Rico’ volgt de sport al vanaf zijn beginjaren. Hoe is het imago van de sport nu veranderd? En hoe ziet hij de toekomst van het kickboksen nu voor zich?

—————————————————————————————————————–

De wereld van een kickbokser: “Het is als een verslaving, ik kan niet meer zonder leven.”

De legendarische gevechten tussen Rico Verhoeven en Badr Hari waren bijzondere partijen en zullen voor altijd de geschiedenisboeken ingaan. Deze boksers hebben ook een nieuwe generatie jongeren geïnspireerd om te beginnen met een carrière in de kickbokswereld. Maar hoe ziet de realistische wereld van een professioneel kickbokser er uit?

Het blijft voor veel jongeren een lastige keuze om te maken. De kickbokswereld vraagt veel aandacht en tijd voor je de top bereikt en dit is alleen weggelegd voor een select groepje talenten. De 26-jarige kickbokser Manual den Hartog is één van de talenten die elke dag keihard traint om zijn grote droom te bereiken.

“Voetbal was eigenlijk altijd mijn grote passie. Rond mijn 21e, maakte ik pas kennis met de gevechtsport. Wel, was ik altijd fan van kickboksen en zo verslond ik ook alle wedstrijden die werden uitgezonden op de televisie. Mijn interesse voor voetbal verminderde en al snel stond ik in de sportschool op een bokszak te slaan.”

Manual is niet alleen professioneel wedstrijder, hij coacht ook anderen bij het ontwikkelingen van zijn passie. De kickbokser staat al vijf jaar in de ring en heeft zo ook de evolutie van de mentaliteit van boksers en trainers ervaren. “Het motto van vroeger was: niemand verlaat een training zonder mentaal en fysiek op te zijn. Daar schrik ik soms nog steeds van. De focus ligt nu echt op het ontwikkelen van de vechttechnieken. Ook wordt er veel nadruk gelegd op het mentaal welzijn de vechters, wat eerst veel minder was.”, vertelt de kickbokser. “Kickboksen heeft mij ook echt geholpen om de ware ‘ik’ te vinden en mijzelf dan ook te ontwikkelen. Vroeger reageerde ik vaak agressief als ik in een situatie terecht waar ik mij bedreigd of geïrriteerd voelde. Met kickboksen kan ik al mijn energie kwijt tijdens het trainer en leer ik ook rustiger om te gaan met dergelijke situatie.”

Voor voetballers en veel andere topsporters is het vanzelfsprekend dat zij vanaf de jeugd al iedere dag bezig kunnen zijn met hun sport. Voor kickboksers is dit veel lastiger omdat het grote geld hier nog niet te verdienen valt, zélfs voor de grotere vechters niet. Manuel is nu gepromoveerd van de C-klasse naar de B-klasse. Dit houdt in dat hij nu in een hogere rang mag vechten tegen betere vechters. “Voor mij is dit een belangrijke stap in de goede richting. Ik train zelf met jongens die in de A-klasse zitten: ; dat is de hoogste klasse in het kickboksen. Mijn ambitie is om zelf ook zo snel mogelijk de stap te maken naar de A-klasse. Kickboksen is voor mij ook een soort verslaving geworden, ik leef echt voor de sport. Nu ik dagelijks bezig kan zijn met de sport maakt mij extra gelukkig”, gaat Manuel verder.

Volgens sommige critici is de toekomst van het kickboksen nog onzeker. De bekende vechters als Badr Hari en Rico Verhoeven zullen geen tientallen jaren meer op het hoogste niveau kunnen acteren. Ook ex-topvechter Remy Bonjasky heeft zijn twijfels geuit in de media over de toekomst van de sport. Manuel kijkt hier anders tegenaan en heeft wel een helder beeld over zijn toekomst in de kickbokswereld. “Zelf train ik met jongens waarvan ik echt denk dat zij de top kunnen gaan bereiken. Zij geven alles voor sport en kunnen in mijn ogen echt succesvol worden. Zeker op hetzelfde niveau als dat Badr en Rico zitten. Voor mij is het belangrijk om hard te blijven trainen en het maximale uit eruit te halen. In combinatie met het geven van personal training zie ik mijn toekomst in het kickboksen rooskleurig voor mij ”.

Voor veel jongeren is kickboksen hun lust en hun leven geworden. Het is een sport geworden die niet alleen het fysieke, maar ook het mentale aspect op een positieve manier beïnvloed. De droom van velen jonge kickboksers is dat zij, net als Manuel en alle andere topvechters, de stap kunnen maken naar een fulltime job binnen de sport. Wat wel belangrijk is dat de topvechters in spe hard blijven trainen zodat wij hen kunnen verwelkomen op het grote podium om het stokje van Badr en Rico over te nemen.

—————————————————————————————————————–

Boksen brengt je ware aard naar boven

Dat boksen een positief effect heeft op het lichaam is algemeen bekend. Wat minder bekend is dat boksen ook veel mentale voordelen heeft. ‘Therapeutisch boksen’ wordt dan ook een populair begrip wat steeds vaker wordt gedaan.