De Nederlandse veldrijders wonnen afgelopen weekend weer alle crossen. Bij de dames bestond het podium alwéér uit alleen maar Nederlanders en bij de mannen ging Mathieu van der Poel er wederom met de overwinning vandoor. Maar wat is precies de oorzaak van de Nederlandse dominantie?

Door: Tim van Sintfiet en Joris Velthausz

Volgens Roy Schriemer, persvoorlichter van de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU), ligt dit aan de grote aantallen jeugdrenners in Nederland. ‘’Als de groep waar je uit kan vissen groot is, dan is de kans dat er talent tussen zit ook groter.’’

Crosscultuur 

Ex-veldrijder Thijs van Amerongen beaamt dit. ‘’In Nederland heerst een crosscultuur, de sport is erg populair en de aanwas is daardoor groot.’’ Van Amerongen, tegenwoordig commentator bij Eurosport, vertelt dat het veldrijden ook de komende jaren nog wel populair zal blijven. ‘’Het is erg bijzonder dat er wekelijks een Nederlander wint. Bij de heren komt het weliswaar alleen van Mathieu van der Poel. Maar Van der Poel wint wel bijna iedere wedstrijd waar hij aan de start staat. Bij de vrouwen zie je meer verschillende winnaars, hierdoor blijft het spannender en stijgt ook de amusementswaarde.’’

Van Amerongen vertelt dat er door de grote hoeveelheid aandacht voor deze resultaten nóg meer jeugd gestimuleerd zal worden om te gaan veldrijden. ‘’Nederland is al erg goed in de jeugdcategorieën en de toekomst is rooskleurig. Het ziet er ook niet naar uit dat dit op korte termijn zal veranderen.’’

De Nederlandse dominantie heeft zich de laatste jaren sterk ontwikkeld. Bij de mannen is Van der Poel al een tijdje bijna niet te kloppen. En waar het vroeger vooral Marianne Vos was die bij de vrouwen veel won, zijn er nu nieuwe winnaressen opgestaan. ‘De infographic hieronder verduidelijkt de ontwikkelingen’

Loading...

Loading…

Rol van de KNWU

Roy Schriemer vertelt dat er door het hele land trainingspunten zijn voor de jeugd. ‘’Wekelijks krijgt de jeugd training op een van de trainingslocaties. Op deze locaties leren de jongelingen de beginselen van het veldrijden geleerd. Er zijn zes KNWU-trainingspunten in Nederland waar wekelijks twintig tot dertig renners trainen. Dit is volgens ons ook de reden voor het succes in het veld én op de weg. Het scheelt nou eenmaal als er tweehonderd man aan de start staan in plaats van zestig. Hoe meer jeugd, hoe groter de kans op een paar toptalenten.’’

Om erachter te komen wat de verschillen zijn tussen Nederland en België in de jeugd spraken we met Luke Verburg en Marc Herremans.

Veldrijden met Luke Verburg en Marc Herremans from De Nieuwsredactie on Vimeo.

Maar het trainen in groepen en domineren door te vissen uit een grote vijver, is niet het enige wat de KNWU doet. Schriemer vertelt dat de KNWU ook helpt als jongelingen op een moment in de wereldbeker actief zijn. ‘’Wij proberen ze dan in alles te ondersteunen Ze kunnen dan hulp krijgen met verzorging en de wisselpost, maar ook het boeken van hotels.’’ De meeste renners die de KNWU helpt zijn de ploegloze veldrijders.

Belgisch respect 

De Belgische Bart Desmet van veldritkrant.be vertelt hoe de Belgische fans en media omgaan met de hedendaagse dominantie van de Nederlanders in het veldrijden.

Thijs van Amerongen werkt veel samen met Belgische journalisten en hij vertelt hoe zijn Belgische collega’s omgaan met de Nederlandse dominantie.

Wat volgens Schriemer ook helpt bij het doorbreken van jonge renners, is het aansturen om het rustig aan te doen. Niet altijd een klasse hoger gaan rijden ook al kan de renner dat al wel. Het is volgens Schriemer soms beter om minder druk te voelen en jezelf als renner rustiger te ontwikkelen. Stapje voor stapje tot je echt klaar bent voor het grotere werk. Dit alles is medeverantwoordelijk voor de huidige dominantie in het veldrijden.

Factcheck

‘Brand domineert het veld’, althans dat kopte de NOS eind vorig jaar. Lucinda Brand verzekerde zich afgelopen weekend, met een podiumplaats in de cross, van de overwinning in de Wereldbeker. Daarnaast was ze in de eerste weken van dit seizoen vrijwel onklopbaar.

Toch lijkt het nu gedaan met Brands’ heerschappij. In de eerste weken van het seizoen reed ze steevast naar de eerste plek, de laatste weken is dat veranderd. Hoewel het nog steeds de Nederlanders zijn die er met de overwinning vandoor gaan, is niet meer altijd de naam Brand die op de eerste plek staat. Zeker de jonge Ceylin del Carmen Alvarado komt steeds beter in vorm, zij versloeg Brand dan ook al meerdere keren de laatste weken. Charles Goudeseune, hoofdredacteur van Veldritnieuws, vertelt dat vooral de laatste weken er een brede Nederlandse top is. ‘’Er is niet een renster die er bovenuit steekt, er zijn meerdere Nederlandse toppers en daardoor is het spannend tot de laatste ronde.’’

Voor de komende weken verwacht Goudeseune een spannende strijd tussen de Nederlanders. ‘’Ze zijn allemaal in topvorm en Brand krijgt het daardoor nog erg lastig.’’