De Co2-uitstoot van de rijkste 10 procent van de Europeanen stijgt nog steeds, terwijl die van de andere 90 procent van de Europeanen juist daalt, zo stelt Oxfam Novib dinsdag in een analyse

Volgens de organisatie daalde de consumptie-uitstoot in Europa in de periode tussen 1990 en 2015 met ongeveer 12 procent. Die daling is vooral te danken aan een vermindering in Co2-uitstoot onder Europese burgers met een laag of gemiddeld inkomen. 

Ondanks die daling was de Europese Unie collectief verantwoordelijk voor 15 procent van de wereldwijde opstapelende consumptie-uitstoot. Een hoog percentage, aangezien ze slechts 7 procent van de wereldbevolking herbergt. De rijkste 10 procent van de EU-burgers was verantwoordelijk voor meer dan een kwart (27%) van deze EU-emissies. Dat is evenveel als de armste helft van de EU-bevolking samen.

 Daling per inkomensgroep

In vijfentwintig jaar daalde de totale jaarlijkse consumptie-uitstoot van de armste helft van de Europese bevolking met 24 procent. Die van de 40 procent van de EU-burgers met ‘middeninkomens’ daalde met 13 procent. Dat terwijl de Co2-uitstoot van de rijkste 10 procent van de Europeanen juist met 3 procent steeg. Die van de rijkste 1 procent nam zelfs met 5 procent toe.

Gelijkheid en eerlijkheid centraal

Volgens Oxfam Novib is het alleen mogelijk om tegen 2030 diepgaandere reducties te bereiken als gelijkheid en eerlijkheid centraal staat bij de overgang naar een nieuwe Europese economie.