De consumentenprijzen waren in 2020 gemiddeld 1,3 procent hoger dan in 2019, dit maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend in een persbericht. De inflatie in 2020 was lager dan in 2019, toen betrof de inflatie namelijk 2,6 procent. ‘’Bij de studenten gaan vooral de rokers de inflatie in de portemonnee voelen’’, zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom en woordvoerder van het CBS.

Een inflatiecijfer van 1,3 procent houdt in dat de prijzen hiermee gemiddeld zijn gestegen. Hierin worden prijsstijgingen van alle goederen en diensten in Nederland meegenomen. ‘’De prijzen zijn dit jaar wel weer iets gestegen, maar het is minder dan in 2019. Dit is vooral te danken aan de prijs voor energie en brandstof’’, zegt Van Mulligen. De elektriciteitsprijs was afgelopen jaar 39,6 procent lager dan in 2019, een flinke daling.

Arme studenten?

Ook voor studenten gaat de prijs gemiddeld gezien omhoog. Maar volgens Van Mulligen is het echt per individu anders. Als je thuis woont heb je die lasten waarschijnlijk niet, rijd je in een auto, rook je en wat geef je uit aan levensmiddelen. Dit varieert bij iedereen, en het heeft allemaal invloed op de persoonlijke prijsstijgingen.

Van Mulligen: ‘’Voor de studenten op een kamer is de daling van de elektriciteitsrekening natuurlijk niet verkeerd. Verder zijn het vooral de rokende studenten die de inflatie het meeste gaan voelen. Sigaretten zijn namelijk 10,4 procent duurder geworden, shag zelfs 19,3 procent. Dat komt door de verhogingen van de accijns op tabak. Naast dat je gezonder bent zonder tabak scheelt het ook een bak met geld voor inwoners van Nederland.’’

In de infographic hieronder zijn nog meer statistieken te zien. 

Loading...

Loading…