Er is minder behoefte aan nette kleding omdat thuiswerken de norm is en er zijn weinig afspraken buitenshuis. De nette pakken zijn minder verkocht dan normaal bij de formele kledingwinkel Suitable. Flaneren in een joggingpak tijdens een vergadering is de nieuwe trend, volgens joggingkleding- en schoenenwinkel Snipes.

Uit een rapport van adviesbureau McKinsey blijkt dat klanten van grote ketens zoals Zalando twee keer zoveel sweatshirts en joggingbroeken kochten als vorig jaar. Ook Snipes merkt dat er meer vraag is naar joggingpakken: “Door het thuiswerken trek je liever comfortabele kleding aan in plaats van een strak pak.” Een voordeel voor winkels zoals Snipes, maar een nadeel voor de winkels die juist nette kleding verkopen. “Wij zien wel een daling in omzet. fysieke vergaderingen en cursussen worden online gehouden, een smoking is daarom soms overbodig”, aldus de zakelijke kledingwinkel Suitable.

Er is minder behoefte aan een net pak tijdens de online vergaderingen, dat merkt ook startende accountant Coen Huisman (23), “Op kantoor moet je een net pak dragen, dat is het stigma van een accountant. Nu werk ik vanuit huis en zien mijn collega’s alleen mijn bovenstuk, die joggingsbroek valt dus niet op.”

Vanavond wordt er waarschijnlijk aangekondigd dat de lockdown met drie weken verlengd wordt, dat betekent dat thuiswerken nog steeds de norm is. De joggingsbroeken kunnen dus nog volop gedragen worden.