Een opvallend tafereel op het strand van Vlieland vorige week donderdag: hier spoelde een mannetjes potvis aan. Over hoe het dier hier terecht is gekomen zijn meerdere theorieën, zegt Anne-Marie van den Bergen, van stichting SOS Dolfijn.

Dit is iets wat al jaren af en toe gebeurt legt Anne-Marie uit. ,,Potvissen zijn migrerende walvissen, dat houdt in dat ze in verschillende delen van de wereld verblijven. In de zomerperiode vertrekken de mannelijke potvissen richting het noorden. Binnen deze tijd van het jaar trekt die groep weer terug richting de evenaar. Normaal gesproken zwemmen ze langs de Ierse kustlijn maar een enkele keer nemen de dieren een verkeerde afslag. Dat zorgt ervoor dat ze langs de Schotse kust komen waardoor ze uiteindelijk in de Noordzee belanden. In het water bevinden ze zich in een ondiep gebied waar ze niet kunnen navigeren”, zegt de woordvoerder van SOS Dolfijn.

Mogelijke oorzaak

Volgens de Anne-Marie zijn er veel theorieën waardoor dit heeft kunnen gebeuren. ,,Het zou kunnen dat de dieren verstoord zijn in hun gebied en daardoor zijn gevlucht. Een tweede optie is dat wij steeds meer actief zijn in het leefgebied van walvissen, door bijvoorbeeld de scheepvaart. Wat ook nog een optie is, is dat walvissen navigeren met behulp van het aardmagnetisch veld. In het geval van een zonnestorm zouden de vissen van slag kunnen raken. Ergens wordt een fout gemaakt waardoor ze als groep in de problemen komen.“

Er zijn in totaal dertig potvissen aangespoeld in Europa in 2016. Waardoor dat gebeurd, is volgens Anne-Marie niet te zeggen. ,,Uit onderzoek blijkt dat deze dieren relatief gezond zijn. Soms zijn de potvissen wel vermagerd aangezien ze in de Noordzee geen voedsel kunnen vinden, maar het heeft vaak geen medische oorzaak”, verklaart Anne-Marie. Of er dit jaar nog meer potvissen aanspoelen is de vraag.

Tijdlijn aangespoelde potvissen