Na een onrustig kalenderjaar bij FC Barcelona is het in 2021 tijd voor een frisse wind bij de voetbalclub uit Catalonië. Op zondag 24 januari stemmen leden van de club, de zogenoemde socios, voor een nieuwe president die het vier jaar voor het zeggen krijgt. Na een afvalrace zijn er nog twee realistische kandidaten over: oude bekende Joan Laporta en zakenman Victor Font. Beiden brengen hun eigen filosofie en beloftes voor de fans.

De verkiezingen zijn ook van groot belang voor Ronald Koeman. De 57-jarige Zaandammer is sinds augustus trainer van de club, maar zal ongeacht de uitslag van de verkiezing veel zien veranderen in het bestuur bij de Catalanen. De voormalig speler van FC Barcelona ligt niet even goed bij alle aanhangers. Sommigen zien liever dat clublegende Xavi Hernández, die vaker aan heeft gegeven trainer te willen worden, het stokje van hem overneemt.

Verkiezing en presidentschap

De verkiezingen worden erg serieus genomen door de kandidaten, die met billboardreclames en campagnefilmpjes zoveel mogelijk stemmen proberen te winnen. Ook is het gebruikelijk dat ze beloftes doen over het binnenhalen van grote spelers of het aanstellen van een nieuwe trainer, om zo in het oog te springen bij de stemmers.

Die stemmers zijn de socios, fanatieke supporters die zich onderdeel mogen noemen van het supportersbestuur. Zij mogen elke vier jaar stemmen voor de president van de club en mogen sporadisch ook hun stem uitbrengen over andere zaken, zoals het aanpassen van het clublogo of het vernieuwen van het jeugdcomplex. Voor deze presidentsverkiezing wordt het aantal socios geschat op zo’n 141.000.

FC Barcelona is één van de weinige internationale topclubs die op deze manier een nieuwe president kiest. Toch wordt deze stemming al sinds de oprichting op 29 november 1899 gehanteerd door de Catalanen. Sindsdien heeft de club in ruim 120 jaar 40 presidenten gehad.

Kandidaten

Momenteel is Carles Tusquets de interim-president. De Spanjaard heeft de rol op zich genomen na de onrust onder de vorige president, Josep María Bartomeu. Hij stapte in oktober vorig jaar op nadat de supporters een motie van wantrouwen tegen hem indienden.   Na de tegenvallende resultaten was de vernederende 2-8 nederlaag tegen Bayern München in de Champions League de druppel voor de Barcelona-aanhang. Tusquets zal het stokje op 24 januari weer overdragen aan één van de overgebleven kandidaten.

En die overdracht is dus erg belangrijk voor Ronald Koeman. De trainer werd in augustus nog binnengehaald door Bartomeu, maar één van de voornaamste presidentskandidaten heeft zich openlijk tegen zijn trainerschap gekeerd. Dat is de 48-jarige Victor Font, die momenteel tweede staat in de peilingen. De Spaanse zakenman heeft aangegeven dat Koeman volgens hem mag vertrekken, zodat clublegende Xavi Hernández aan de slag kan als hoofdtrainer.

Font staat bekend als een grote voorstander van Xavi, die hij eerder ook al opperde als technisch directeur in Catalonië. De 40-jarige Xavi speelde in zeventien seizoenen meer dan 500 wedstrijden in het shirt van Barça, waarna hij zijn carrière af is gaan bouwen bij Al-Sadd in Saudi-Arabië. Xavi heeft zelf aangegeven in ieder geval tot en met 2022 in het Midden-Oosten te blijven wonen.

Een Tweet van Victor Font waarin hij Xavi Hernández bedankt voor zijn steun bij zijn campagne om president van de club te worden.

Gelukkig voor Koeman is de andere kandidaat een groot voorstander van zijn speelstijl en ideologie. Joan Laporta (58) is momenteel de favoriet onder de supporters met ruim twee keer zoveel stemmen als Font bij de laatste peilingen (10.272 tegen 4.713 stemmen). Bij de echte stemming op 24 januari worden er echter veel meer stemmers verwacht.

Laporta was tussen juni 2003 en juni 2010 al eerder president van de club. Hij stelde Frank Rijkaard en Pep Guardiola aan als trainers en pakte maar liefst twaalf prijzen als president, waaronder vier landstitels en twee keer de Champions League. De Spanjaard heeft meermaals aangegeven een groot fan te zijn van het Nederlands voetbal én Koeman, en geen probleem te zien in diens trainerschap.

De nieuwe koers

Naast de toekomst van Ronald Koeman staat er meer op het spel bij deze verkiezingen. De club heeft namelijk een onrustig jaar achter de rug. Zo was er bijvoorbeeld een trainerswissel, werd er een recordnederlaag geleden in de kwartfinale van de UEFA Champions League en werden er geen prijzen gewonnen. De club en haar aanhangers hopen met de nieuwe president aan het roer een nieuwe en succesvolle koers te varen.

FC Barcelona is bezig met het verjongen van de selectie. Na een aantal topjaren, waarin Barça misschien wel de beste club ter wereld was, zijn de echte sterren nooit vervangen. Van die lichting zijn enkel verdedigers Gerard Piqué (33) en Jordi Alba (31) én superster Lionel Messi (34) nog bij de club. Over laatstgenoemde was afgelopen jaar ook veel te doen.

Er kwamen meer en meer geruchten naar buiten dat de Argentijn ruzie zou hebben met het bestuur en dan met name met technisch directeur Eric Abidal en president Bartomeu. In de zomer leek het er lang op dat hij zijn contract niet zou gaan verlengen en wilde vertrekken, wat voor veel onrust zorgde onder de supporters. Uiteindelijk besloot hij nog minimaal één seizoen in Catalonië te blijven.

Dit presidentschap wordt dus erg bepalend voor de richting die Barcelona de komende jaren op gaat. Worden er voor tientallen miljoenen nieuwe supersterren aangetrokken of gaat de club door met het verjongen van de selectie? Wie gaat het voortouw nemen bij de Catalanen, wie vervangt Lionel Messi als hij toch vertrekt of stopt met voetballen? Het worden spannende dagen voor iedereen die Futbol Club Barcelona een warm hart toedraagt.

Hier een ondersteunende tijdlijn met alle gebeurtenissen rondom FC Barcelona in het afgelopen kalenderjaar.