Ali B gaat een samenwerking met vegan-collectief Lifekindly aan, meldt Adformatie op 11 januari. De rapper is al een tijdje veganist en wil met deze stap mensen stimuleren om een hamburger te vervangen voor een plantaardig alternatief.  Een veganistische levensstijl lijkt steeds meer aanwezig te worden in de maatschappij, en niet zonder reden.

“Ik ben vegan om een hele belangrijke reden. Ik wil iets voor het klimaat en de natuur doen”, vertelt veganist Anaïs van Hoft.* Anaïs is studente en heeft al een aantal jaar ervoor gekozen om als veganist door het leven te gaan. Volgens veganchallenge.nl hebben onderzoekers berekend dat als iedereen veganist zou worden, we minder land nodig hebben om te bebouwen. Dit betekent dat we minder regenwoud hoeven te kappen en meer land kunnen teruggeven aan de natuur. “Ook zet ik, door veganist te worden, mij in tegen het dierenleed. Ik vind vlees nu ook niet meer lekker”, gaat Anaïs verder.

Denken aan de landbouw is voor de meesten niet de enige reden om de stap naar het veganisme te zetten.

5 redenen waarom veganisme steeds populairder wordt

Veganistisch leven is niet enkel bij volwassenen erg populair, maar ook bij studenten. Ruben Venema is oprichter van de Vegan Student Association in Leiden. Dit is een studentenvereniging die zich meer wil inzetten voor niet alleen het veganisme maar ook het activisme. “Alle activiteiten die wij organiseren zijn veganistisch. We doen vaak veganistische kookworkshops om aan onze studenten te laten zien welke veganistische recepten lekker zijn. Soms kijken we ook documentaires over het veganisme en bieden we ook veganistische hapjes en drankjes aan”, vertelt Ruben.

Veganistisch koken is niet erg lastig aangezien het alternatieve aanbod erg groot is. Wel, is het véél duurder. Het Britse VoucherCodesPro analyseerde in 2016 de supermarktrekeningen van 2.197 mensen die veganistisch, vegetarisch of glutenvrije producten kochten. Uit dit onderzoek blijkt dat deze mensen maandelijks gemiddeld 189 euro meer aan voedsel moeten uitgeven dan mensen die dierlijk voedsel kopen.

Ondanks de dure prijzen, kiezen veel mensen ervoor om veganistisch te worden. De vijf redenen die hierboven vermeld staan blijken zo belangrijk te zijn dat het prijskaartje dit allemaal waard is.

*De naam van de geïnterviewde is om privacyredenen gefungeerd. De echte naam is bekend bij de redactie.