Een wildcamera op de Veluwe maakte afgelopen weekend unieke opnames. Op haarscherpe beelden van de Zoogdiervereniging was te zien hoe een wolvenfamilie één voor één langs de camera trok, voor natuurliefhebbers een erg bijzonder moment.

De beelden, waarop de vader en moeder gevolgd werden door hun kroos, bevestigen dat de wolf goed kan overleven in Nederland. Volgens Leo Linnartz van ARK Natuurontwikkeling is er genoeg plek en perspectief voor de dieren. ‘’De populatie herten en zwijnen in Nederland is erg groot, hierdoor is er meer dan genoeg voedsel voor de wolf.’’ Linnartz vertelt dat de wolven voor een natuurlijk evenwicht zorgen. ‘’Er komt een splitsing tussen de sterkere en zwakkere dieren, waarbij de sterkere dieren overleven. Dit is goed voor de populaties en tevens niet door de mens na te bootsen.’’

Leefgebied
Volgens Linnartz hoort de wolf thuis in Nederland, hij hoopt dan ook dat meer wolven zich hier vestigen. ‘’Er is plek voor ongeveer veertien roedels. Nu leven er pas elf wolven in Nederland, dus er is nog plek genoeg.’’ De reden dat de wolven zich nu nog niet zo snel vestigen in Nederland lijkt de drukte te zijn. Nederland is een erg dichtbevolkt land, daardoor bevindt de wolf zich snel in stedelijk gebied. Linnartz geeft aan dat als wolven dit eenmaal accepteren ze in een erg goed leefgebied zitten. ‘’Als de wolf minder kritisch wordt, dan heeft hij een mooie toekomst in Nederland.’’