PSV-AZ staat altijd bekend als een waar spektakel. Beide ploegen hebben altijd de intentie om vol voor de aanval te gaan mede hierdoor vallen er dus altijd doelpunten. Beide ploegen kenden allebei een mindere generale voor de wedstrijd van aankomende woensdag. PSV speelde dan weliswaar met 2-2 gelijk bij Ajax. AZ speelde uit in Zwolle gelijk tegen het nietige PEC. PSV is misschien de favoriet als je kijkt naar de stand. Toch won AZ vorig seizoen al zijn duels met de traditionele top 3. Niks is zeker dus.

Spektakelstuk tegen Ajax

Welke conclusie kan je trekken na het 2-2 gelijkspel tegen Ajax? PSV kwam na twintig minuten verrassend met 0-2 voor in de Johan Cruijff Arena. Door middel van twee snelle countervallen scoorde spits Eran Zahavi twee keer. Echter zakte het aanvalsspel na die twintig minuten compleet in. Dit viel ook Marco Timmer, PSV-watcher voor Voetbal International op.  “Na de eerste twintig minuten kwam PSV niet meer onder de druk van Ajax vandaan. Ze zullen tegen AZ een tegenstander krijgen die zich weliswaar iets meer laat inzakken. Er is echter één groot probleem bij PSV geconstateerd door trainer Roger Schmidt, waar ze tegen AZ ook rekening mee moeten gaan houden.” Er wordt nauwelijks opgebouwd op dit moment. Wanneer PSV achterin de bal krijgt, pompen ze elke bal naar voren op goed geluk. Dan is het hopen dat de snelle spitsen hierop lopen. Volgens Timmer kan dit probleem makkelijk worden opgelost. “Er is een missing link nu op dat middenveld van PSV, het is te defensief. Middenvelder Marco van Ginkel, net terug van een fikse blessure, zou dit probleem kunnen oplossen. Met van Ginkel net voor de verdediging opgesteld krijg je meer controle in balbezit en zal je ook gemakkelijker de aanvalslinie gaan bereiken.”

De reuzenploegdoder uit Alkmaar

Het was verreweg de grootste revelatie van het vorige seizoen. AZ Alkmaar wist vorig jaar elke topwedstrijd te winnen tegen de traditionele top 3. AZ stevende hierdoor net als Ajax af op een spannende titelstrijd, tot corona helaas roet in het eten gooide voor de Alkmaarders en de competitie voortijdig eindigde. De ploeg eindigde uiteindelijk op de tweede plaats achter Ajax. Na een trainerswissel begin december moet AZ nu op jacht gaan naar de winst in de eerste topper van het jaar. Simon ZwartkruisZ-watcher voor Voetbal International, kan de wisselvalligheid van AZ verklaren. “Het probleem ligt bij AZ vooral mentaal, er werd vorig weekend weer gelijkgespeeld tegen middenmoter PEC. Dit kan als topclub niet. De selectie benadert de tegenstanders met een mindere naam toch verkeerd, hierdoor  verslikken ze zich te vaak. Dit mag niet meer gebeuren als je aansluiting wil houden met de top.”

Toch is AZ niet kansloos. Zwartkruis vertelt dat er wel degelijk kansen liggen. “De trainer Pascal Jansen vertelt dat ze een plan hebben om het PSV heel moeilijk te gaan maken. Heel diep wilde hij er niet op in gaan. Maar hij wil door middel van hoogdruk het middenveld van PSV onder druk zetten zodat zij niet aan voetballen kunnen toekomen. Ook moet de snelheid voorin worden benut met Boadu en Karlsson”.

Het gevaar van de ‘Cowboys uit Eindhoven’ versus ‘de pareltjes uit Alkmaar’

Erik ten Hag heeft altijd een mooie benaming voor de bloedsnelle aanvallers van PSV: ‘De cowboys uit Eindhoven’. En die bijnaam is terecht. PSV heeft met Donyell Malen, Mohammed Ihattaren en Cody Gakpo de grootste aanvalstalenten van de Nederlandse velden in zijn gelederen. Timmer vertelt welke spelers het moeten doen bij PSV. “PSV heeft een aantal vreselijk goede aanvallers rondlopen. Dit zijn ook de krachten waar het hele team omheen is gebouwd. Ihattaren, Malen en Gakpo zijn de spelers die het morgen moeten gaan doen voor PSV. Samen goed voor 14 goals en 6 assists zijn deze spelers een enorme plaag voor alle verdedigers in de Eredivisie. Een combinatie van snelheid, techniek en grote effectiviteit maakt dit trio hun naam als supertalent waar.” Volgens Zwartkruis is er één man die wel eens voor een grote verrassing kan gaan zorgen. Bij AZ is Jesper Karlsson dit seizoen de grote man. Goed voor vijf goals en vijf assists. “Hij is op dit moment de man waar het om draait bij AZ. Vorig seizoen ging de aandacht vaak uit naar Stengs en Boadu. Nu is Karlsson de man die moet zorgen voor de creativiteit en de dreiging”, aldus Zwartkruis.

Uiteindelijk verwachten de watchers allebei een mooie wedstrijd, waarin beide teams veel kansen gaan creëren gezien de aanvalstactieken. Als de Alkmaarders winnen komen zij op drie punten achterstand van PSV. Als PSV er echter met de winst vandoor gaat haakt AZ definitief af voor de titelrace. Het belooft dus een spannende ontmoeting te worden tussen de twee grootmachten.