Het aantal scheidingen loopt op, maar de woningmarkt blijft krap. Na het doorzetten van het scheidingsproces, is het vaak de bedoeling om apart te gaan wonen. Hoe gaat het nu er weinig woningaanbod is?

Froana Hoff, echtscheiding advocate, vertelt wat haar opvalt. “Het is heel moeilijk uit elkaar te gaan, omdat het heel moeilijk is om een woning te vinden. Mensen moeten dus langer samenwonen, omdat ze niks kunnen vinden.” Het niet kunnen krijgen van een woning heeft verder geen invloed op eventuele kosten. Die blijven lager, omdat mensen bij elkaar blijven. Ze hebben dan alleen kosten van een enkel huis.

“Wat voor kan komen is dat een van de twee goedkoper gaat wonen in een dorp. Co-ouderschap is in dit geval lastiger. In welke plaats het kind naar school gaat is dan iets waar over nagedacht moet worden. Voor het kind is het ook moeilijk, omdat zijn of haar ouders ver uit elkaar wonen”, vertelt Hoff over de impact op de kinderen.

De Nederlandse Vereniging Familie- en Erfrechten, Advocaten Scheidingsmediators heeft een onderzoek gedaan naar de combinatie tussen echtscheidingen en de huizenmarkt in 2020. In de onderstaande afbeelding zijn ook cijfers van het CBS verwerkt.

Walter Dijkhuizen zit in de directie van Dijkhuizen Makelaars. Dijkhuizen geeft aan dat het er per persoon aan ligt hoe zij hen helpen. “We krijgen te maken met een eenverdiener, dat is wel lastiger dan tweeverdieners want die hebben meer inkomen. Verder is het hetzelfde als met een starter, daar zit geen verschil in”, legt Dijkhuizen uit. “Maar met deze woningnood maakt de snelheid van een huis vinden niet uit. Alles met een dak kan je zo verkopen.”