De sportscholen en sportverenigingen zijn sinds de lockdown geslotenZowel voor jongeren als voor ouderen is sporten daarom op het moment lastigDe sportzaal van Fysiopraktijk Delft Zuid is wel gewoon geopend voor hun cliënten. Johannes van Dijk is op 79-jarige leeftijd vier dagen in de week te vinden in de sportzaal. 

De meeste Nederlanders die lid zijn van de sportschool of sportvereniging moeten nu improviseren. Zij leggen bijvoorbeeld hun sportmat voor de televisie en sporten er, aan de hand van een thuissport video, helemaal op los. Gelukkig voor Johannes is de sportzaal, waar hij bijna elke dag te vinden is, nog gewoon open. “In de eerste lockdown hebben we de zaal wel helemaal moeten sluiten. Alleen je ziet toch dat als mensen een langere tijd niet kunnen bewegen en ook al slechter ter been zijn dan wordt het voor hun erg moeilijk om lichamelijk actief te blijven. En dan zie je langzaam ook meer klachten ontstaan door het gebrek aan bewegen”, vertelt Tessa van Ommen, fysiotherapeute bij Fysiopraktijk Delft Zuid. Volgens de praktijk is het dus erg belangrijk dat mensen kunnen blijven sporten en daarom bieden zij hier de ruimte voor. Sommige mensen worden persoonlijk door een therapeut begeleid, ook zijn er mensen die een uitzondering krijgen en zonder begeleiding mogen sporten, zoals Johannes. Fysiopraktijk Delft Zuid werkt met een agenda waar mensen zich kunnen intekenen. Zij noteren hun naam en hoe laat en hoe lang ze willen sporten. Ook kunnen mensen op deze manier een workoutsessie vooruitplannen. 

 

“Mijn vrouw zegt dat ik een enorme bofferd ben” 

Lockdown of geen lockdownJohannes is zeker vier keer per week te vinden in de sportzaal van Fysiopraktijk Delft Zuid. De praktijk is in seniorencomplex Vijverhof te vinden. Johannes hoeft slechts een trap naar beneden te lopen en een gang door te gaan om bij de sportzaal te komen. Rond een uur of kwart over acht staat hij al op de lopende band. Hij traint vooral zijn benen en dit doet hij onder andere door middel van de zogeheten ‘legg press machine’waarbij je een bepaald gewicht met je benen wegduwtJohannes zet het apparaat dan op de stand van vijftig kilo. “Ik heb in een jaar tijd een dubbele longontsteking gehad, een hartinfarct en een herseninfarct gehad. Jeetje mina, zeg”, zucht Johannes. “Ik ben toen met ziedend oog lichamelijk achteruitgegaan. Maar als je kijkt naar wat ik allemaal heb gehad, dan zegt mijn vrouw ook dat ik een enorme bofferd ben. Ik heb geen scheve mond eraan overgehouden of dat een lichaamsdeel is uitgevallen.” Johannes is vooral aan het sporten om zijn conditie te verbeteren en omdat zijn aderen zijn dichtgeslibdKortgeleden heeft hij nog een operatie gehad aan zijn kransslagader, omdat deze vernauwd was. Door het sporten gaat het lichamelijk en mentaal beter met hem. Op de spierpijn na dan, want dat is iets wat hij minder vindt.