De Vlaamse psycholoog en seksuoloog Kaat Bollen heeft haar titel ingeleverd, nadat ze van de Psychologencommissie een officiële waarschuwing kreeg voor het schaden van haar beroepsgroep. Uit het tuchtcollege kwam de conclusie dat haar gedrag, oftewel het delen van ‘te sexy’ foto’s, niet overeenkwam met de professionaliteit die zij als psycholoog moet uitstralen. Ondanks de grote ophef op sociale media sluit ook de Nederlandse Vakbond voor Psychologen zich aan bij het vonnis.

Bollen zelf reageerde verontwaardigd op de uitspraak. “Waarom is sexy of vrouwelijk niet waardig? En sinds wanneer oordelen wij psychologen over de waardigheid van anderen?” Vroeg ze zich af. “Moeten wij niet juist een open vizier hebben én authenticiteit aanmoedigen?”

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Kim DuChateau (@kimduchateau)

Ook liet Bollen op Instagram weten dat ze besloten heeft om haar titel af te staan.Zo schreef ze: “Als psycholoog zijn anno 2021 inhoudt dat ik niet mijzelf mag zijn (zelfs niet in mijn privéleven, want daar gaat dit over!) dan ben ik liever geen psycholoog”. Het voelt voor haar als straf dat ze zich hier in 2021 voor moet verantwoorden. “We mogen stilaan spreken over seksualiteit, maar het moet blijkbaar in een heel klinische context gebeuren.”

Vakbond eens met vonnis

“Je hebt je natuurlijk altijd te houden aan de richtlijnen van je werkgever en de gebruiken die daarmee zijn afgesproken”, vertelt Corrie Kooijman, perswoordvoerder van de Vakbond voor Psychologen.  “Je behoort je als een goed werknemer te gedragen. Bij bepaalde functies kan het  zo zijn dat je rekening moet houden met de kleding die draagt om de zorg die je aanbiedt op een goede manier te kunnen verlenen.”

Waar de meeste beroepen een werkgever-werknemer relatie hebben en zich dus moeten houden aan het Burgerlijk Wetboek, is dat bij psychologen anders.Extra juridische achtergrondinformatie artikel Kaat Bollen te sexy als psycholoog

Zij vallen namelijk onder de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO). Ze mogen dus als beroepsgroep hun eigen kledingvoorschriften bepalen. Dat is vastgesteld op ‘zedelijk gekleed’.

Kooijman is hierover duidelijk: “Als zedelijk kleden de richtlijn is, lijkt me het vrij helder dat je daar rekening mee moet houden. Je kunt natuurlijk discussiëren over wat zedelijk is, maar die definitie lijkt me voldoende.”

Dat Bollen alleen dit soort kleding droeg in haar vrije tijd, maakt voor de woordvoerder van de Vakbond van Psychologen geen verschil. “Als politieman mag je natuurlijk ook niet gaan inbreken in je vrije tijd. Er bestaat zoiets als een professionele beroepscode. Dat houdt in dat je uitstraling en gedrag ook in je vrije tijd in lijn zijn met je vak. Zo kun je als psycholoog je niet te sexy gedragen.” Of het dragen van bepaalde soorten kleding dan ook werkelijk afdoet aan iemands professionaliteit, wil de woordvoerder verder geen uitspraak over doen.Vond je dit interessant? Bekijk dan ook:

Madrileense vrouwen laten hun stem nog altijd horen

“Abortusrecht onder druk tijdens de coronacrisis”