Tijdens de lockdown zijn sporters erop aangewezen om hun workout vanuit huis te volgen. Brian van Schijndel, mede-eigenaar van en personal trainer bij Anytime Fitness Vlijmen, Mierlo-hout en Best, probeert er (online) het beste van te maken in deze tijd, maar het valt allemaal niet mee.  De trainingsplannen voor de homeworkouts slaan niet echt aan.

Van Schijndel vertelt dat de verschillende sportscholen de thuistrainingen in een nieuw jasje proberen te steken. “Zo hebben we bijvoorbeeld drie verschillende niveaus: beginner, gemiddeld en gevorderd. Op die manier zorgen we ervoor dat het voor al onze leden toegankelijk is om deel te nemen.”

Toch wordt er minder gesport. De personal trainer stelt dat een grote factor die hierin een rol speelt het weer is. “Tijdens de vorige lockdown was het lekker weer. Nu is het buiten koud en dat is een groot struikelblok voor sporters.”

Weinig aanmeldingen

“Gemiddeld melden vijftien leden – van de drie verschillende filialen – zich aan voor een workout via Zoom. Per sportschool hebben we gemiddeld 500 leden, dat is in totaal ongeveer 1500 sporters. Vijftien aanmeldingen voor een online sportmoment zijn er niet echt veel.”

Van Schijndel probeert zijn leden ook op andere manieren te betrekken bij de sportscholen. “We hebben bijvoorbeeld een quiz georganiseerd. Tijdens die quiz waren er ongeveer 35 leden die meededen, maar je ziet vaak dat het dezelfde leden zijn die zich aanmelden.”

“Eerlijk gezegd”, vervolgt Van Schijndel, “zie ik het ook niet meer zo zitten om alles online te moeten organiseren.” De personal trainer haalt zijn energie uit het helpen van mensen. Nu doet hij dat via een-op-eengesprekken op Zoom. “Ik vind het bijvoorbeeld fijn om mensen die kampen met een blessure te helpen en advies te geven. Daar haal ik momenteel mijn motivatie uit.”

Flopmaand

Volgens Van Schijndel is januari normaliter een topmaand voor sportscholen. “Mensen hebben vaak goede voornemens om te gaan sporten, maar daar merk ik nu niks van. Veel mensen hebben nu niet eens door dat het 2021 is. Iedereen zit in z’n eigen bubbel.” De sportschool twijfelt of er nu wel genoeg animo is voor de trainingsplannen die worden gestuurd en de Zoomlessen die worden georganiseerd.

Eén van onze redacteuren heeft zich gewaagd aan een thuistraining. Die is in onderstaande video te zien. Ze heeft de sportschoenen uit de kast gehaald en is aan de slag gegaan.