Lodewijk Asscher legt het lijsttrekkerschap naast zich neer. Dat heeft hij donderdagochtend via sociale media laten weten. De aanleiding hiervan is zijn rol in de toeslagenaffaire en de kritiek die daarbij komt kijken. Zijn aftreden maakte hij bekend in een videoboodschap.

Donderdagochtend kwam het nieuws naar buiten. De partijleider van de Partij van de Arbeid stelt zijn positie als lijsttrekker beschikbaar. Sinds de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 was hij kamerlid en fractievoorzitter van de sociaaldemocratische partij. Hij maakt zijn termijn als kamerlid af, maar keert na de verkiezingen niet terug.

Zelfreflectie

“Ja, ik was in het vorige kabinet de minister van sociale zaken. Nee, ik wist niet dat de belastingdienst een onrechtvaardige jacht had geopend op duizenden gezinnen,” spreekt de PvdA’er. In de ruim vier minuten durende video analyseert Asscher zijn politieke bestaan. Hij benadrukt in de boodschap dat hij openheid en zelfreflectie kernpunten vindt in onze democratie, ook vindt hij het spijtig dat mensen zijn integriteit in twijfel trekken.

Afbeelding

Lodewijk Asscher

Onomkeerbaar

“Er waren binnen de partij een hoop kritische geluiden van mensen die vonden dat Asscher zijn verantwoordelijkheid moest nemen,” aldus Pepijn van den Brink, politiek verslaggever bij RTV Oost. Of de situatie onomkeerbaar was voor de partijleider, durft van den Brink niet te zeggen. “Door af te treden heeft hij in ieder geval voorkomen dat hem zijn handelen als minister van sociale zaken wordt nagedragen tijdens de campagne”, redeneert van den Brink.

De komende tijd

Van den Brink denkt niet dat Asscher hiermee het kabinet onder druk zet om af te treden, “eerder andersom, omdat het kabinet overweegt om op te stappen kon Lodewijk Asscher niet achterblijven.

Volgens de politiek verslaggever gaat Lilianne Ploumen het stokje van het lijsttrekkerschap overnemen. Ploumen gaat PvdA’ers die overwegen op D66 te stemmen vanwege de vrouwelijke kandidaat binnenboord houden volgens Van den Brink.