s ’Werelds grootste techbeurs, de ‘Consumer Electronics Show’ (CES), wordt momenteel online gehouden. Tijdens de beurs presenteren bedrijven van over de hele wereld de laatste technologische gadgets. Er worden veel onbetaalbare ´hebbedingetjes´ geshowd, maar er worden ook genoeg uitvindingen onthuld die wel realistisch zijn.

Voor Bram van Dijk, presentator van Bright TV, is de uitschuifbare telefoon van LG is een van de meest bijzondere ontwikkelingen op de techbeurs. “Dit concept kennen we nog niet in de huidige vorm, het is kort aangekondigd en binnenkort verwachten we meer nieuws.” De ‘LG Rollable’ lijkt een reactie op de uitschuifbare telefoons van onder andere Samsung. Het grote verschil met deze is dat de LG-variant zelf uitschuift tot tabletformaat, waardoor de telefoon geen vouw heeft.

Corona
Dit jaar zijn er ook erg veel ontwikkelingen die met de coronacrisis te maken hebben. Zo zijn er verschillende mondkapjes te zien. Daarnaast valt ook de slimme deurbel op. Deze bel meet bij het aanbellen meteen je temperatuur. Voor Van Dijk zijn deze ‘corona-uitvindingen’ de producten die op korte termijn, mede door de relatief goedkope prijs, het meest kunnen bereiken. “LG heeft een mondkapje uitgebracht met ingebouwde luchtfilter en AirPop heeft er een die de luchtkwaliteit meet.”

Robotica
Van Dijk vertelt verder dat er dit jaar vooral weer veel robotica-techniek wordt geshowd. “De techniek gaat steeds stapje voor stapje vooruit en de ontwikkelfase duurt lang. Dit jaar zijn we weer getuige van de groei die het doorgemaakt heeft. Het is erg leuk om te zien dat de robots steeds meer kunnen.”
Handy‘ is een van die robots, Handy is een ontwikkeling van Samsung en kan meehelpen in het huishouden. “Natuurlijk ziet iedereen dit graag in huis, maar ik twijfel in hoeverre deze robots echt kunnen slagen.” Van Dijk legt uit dat robottechnologie heel duur is. Daarnaast zijn robots het beste in het maken van steeds dezelfde beweging of handeling. Handy doet juist veel meer waardoor de techniek erachter ook vele malen complexer is. In dat opzicht is de slimme robotstofzuiger die Samsung ook toont veel beter. “Deze stofzuiger kiest slim zijn route en is daarnaast veel betaalbaarder.”

Slimme software
Een van de aanwezige bedrijven op de CES is ‘I4Things’ uit Herten. Het bedrijf heeft eigen software ontwikkeld waardoor de slimme apparaten in huis met elkaar kunnen communiceren. Volgens Nick Hardy van I4Things zorgt dit voor vele mogelijkheden. “Als je voor de tv zit, en iemand belt aan, dan kun je op het tv-scherm zien wie er voor de deur staat. Daarnaast krijg je bijvoorbeeld meldingen op je telefoon als je niet thuis bent, maar de bewegingsmelder wel activiteiten thuis registreert.” De software kan er dan ook voor zorgen dat het licht in je hele huis aangaat. Het bedrijf wil de technologie voor iedereen gebruiksvriendelijk maken.
Hardy vertelt dat I4Things momenteel bezig is om de techniek ook geschikt te maken voor de zorg. “Onze techniek kan registreren of iemand in de ochtend niet is opgestaan. Als dat het geval is dan kan er een melding uitgaan naar de zorginstelling, vervolgens kunnen zij in actie komen als dat nodig is.”