In Arnhem is er door de burgemeester gepleit voor duurzame wietzakjes. Hij hoopt dat hij nieuwe regels voor duurzame softdrugs verpakkingen ingevoerd kan krijgen. In de huidige regelgeving voor het landelijke wietexperiment is er nog niks over de verpakkingen vastgelegd. 

In augustus 2020 diende de ChristenUnie een motie in voor een verbod op plastic wietzakjes. De plastic zakjes belanden vaak als zwerfafval op straat en dat gaat ten koste van het milieu. Nathalie Nede, Arnhems raadslid van de ChristenUnie, zegt: “Milieuvriendelijkheid vinden wij erg belangrijk, daarbij hoort ook het terugdringen van het gebruik van plastic.”

Bijna onmogelijk

Verschillende grote gemeenten in Nederland doen mee aan het zogeheten landelijke ‘wietexperiment’. Coffeeshops die meedoen aan deze proef mogen alleen wiet en hasj verkopen die zij ontvangen hebben van legale telers. Sinds 1 juli 2020 staat de regelgeving omtrent het landelijke wietexperiment zwart op wit. Het bestuur van de Arhnemse gemeenteraad is in overleg over het wietexperiment volgens Erik van den Heuvel, adviseur veiligheid van de Arnhese burgemeester Marcouch. In het eerste kwartaal van 2021 begint de inrichting van de legale teeltlocatie en teeltproductie in Nederland. Tijdens de productie en uitgave mogen plastic wietzakjes gebruikt worden. “Er is voorafgaand aan dit experiment niet goed genoeg naar de duurzaamheid gekeken. Nu is de regelgeving van het wietexperiment helaas al vastgelegd”, zegt Van den Heuvel. Hij voegt hieraan toe dat het een lastige opgave wordt om nieuwe regels ingevoerd te krijgen. “Als het op landelijk niveau niet verplicht is voor coffeeshops dan gaat het binnen Arnhem ook lastig”, vertelt Van den Heuvel.

Slecht voor het milieu

Niet alleen in Arnhem is er sprake van wietzakjes in het milieu, ook in Rotterdam liggen er veel lege softdrugs verpakkingen op straat. Het afbraakproces van een wietzakje duurt gemiddeld zo’n 10 tot 15 jaar volgens organisatie Nederland schoon. Wijkconciërge Leon van der Schelling zorgt er samen met zijn collega’s voor dat de Rotterdamse wijk Rubroek netjes wordt. “Het is echt een onbegonnen zaak om de straten schoon te houden”, zegt van der Schelling. Volgens hem belanden er dagelijks zo’n 200 wietzakjes in Rubroek. “De grote aantallen lege cannabis verpakkingen vind je vooral op plekken waar veel jeugd hangt”, vertelt hij.

De gemiddelde afbraaktijd per afvalsoort

“Waarschijnlijk zwerven de eerste duurzame wietzakjes binnenkort op straat” – Merel ten Harkel

De duurzame oplossing

Er zijn al duurzame wietzakjes, gemaakt van pergamijn, verkrijgbaar. Pergamijn bestaat uit recyclebare materialen en is volledig composteerbaar. Een nadeel van de duurzame wietzakjes is dat ze niet waterdicht zijn. Bij groothandel Paco Verpakkingen kunnen coffeeshops deze duurzame zakjes kopen. Winkelmedewerker Merel ten Harkel zegt dat er een grote vraag is naar dit verpakkingsmiddel. Vorige week nog heeft de groothandel miljoenen zakjes verkocht aan coffeeshops in Amsterdam. Het zal niet meer lang duren voordat de nieuwe zakjes daar verkocht gaan worden. Hoopvol zegt Ten Harkel: “Waarschijnlijk zwerven de eerste duurzame zakjes binnenkort op straat in Amsterdam.”