Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch pleit voor milieuvriendelijke wietzakjes. Duurzame wietzakjes zijn nog niet meegenomen in de huidige regelgeving van het zogeheten wietexperiment. Hij hoopt dat hij nieuwe regels voor duurzame softdrugs verpakkingen ingevoerd kan krijgen.

Verschillende grote gemeenten in Nederland doen mee aan het zogeheten ‘wietexperiment’. Coffeeshops die meedoen aan deze proef mogen alleen wiet en hasj verkopen die zij ontvangen hebben van legale telers. Sinds 1 juli 2020 staat de regelgeving omtrent het landelijke wietexperiment zwart op wit.

Stop vervuiling

Nathalie Nede, raadslid van de ChristenUnie, zegt: “Milieuvriendelijkheid vinden wij erg belangrijk, daarbij hoort ook het terugdringen van het gebruik van plastic.” In augustus 2020 diende de ChristenUnie een motie in voor een verbod op plastic wietzakjes. De plastic zakjes belanden vaak als zwerfafval op straat en dat gaat ten koste van het milieu.

Bijna onmogelijk

Erik van den Heuvel is adviseur veiligheid van Arnhemse burgemeester Marcouch. Hij vertelt dat het bestuur nog in overleg is over het wietexperiment dat landelijk gaande is. In het eerste kwartaal van 2021 begint de inrichting van de legale teeltlocatie en teeltproductie in Nederland. Tijdens de productie en uitgave mogen plastic wietzakjes gebruikt worden. “Er is voorafgaand aan dit experiment niet goed genoeg naar de duurzaamheid gekeken. Nu is de regelgeving van het wietexperiment helaas al vastgelegd”, zegt Van den Heuvel. Hij voegt hieraan toe dat het een lastige opgave wordt om nieuwe regels ingevoerd te krijgen. “Als het op landelijk niveau niet verplicht is voor coffeeshops dan gaat het binnen Arnhem ook lastig”, vertelt Van den Heuvel.

Zwerfafval opruimen

Niet alleen in Arnhem is er sprake van wietzakjes in het milieu, ook in Rotterdam liggen er veel lege softdrugs verpakkingen op straat. Het afbraakproces van een wietzakje duurt gemiddeld zo’n 10 tot 15 jaar volgens organisatie Nederland schoon. Wijkconciërge Leon van der Schelling zorgt er samen met zijn collega’s voor dat de Rotterdamse wijk Rubroek netjes wordt. “Het is echt een onbegonnen zaak om de straten schoon te houden”, zegt van der Schelling. Volgens hem belanden er dagelijks zo’n 200 wietzakjes in Rubroek. “De grote aantallen lege cannabis verpakkingen vind je vooral op plekken waar veel jeugd hangt”, vertelt hij.

De gemiddelde afbraaktijd per afvalsoort Chelsey Koops

“Waarschijnlijk zwerven de eerste duurzame wietzakjes binnenkort op straat” – Merel ten Harkel

De duurzame oplossing

Er zijn al duurzame wietzakjes, gemaakt van pergamijn, verkrijgbaar. Pergamijn bestaat uit recyclebare materialen en is volledig composteerbaar. Bij groothandel Paco Verpakkingen kunnen coffeeshops deze duurzame zakjes kopen. Winkelmedewerker Merel ten Harkel zegt dat er een grote vraag is naar dit verpakkingsmiddel. Vorige week nog heeft de groothandel miljoenen zakjes verkocht aan coffeeshops in Amsterdam. Een nadeel van de duurzame wietzakjes is dat ze niet waterdicht zijn. In Amsterdam zal het niet meer lang duren voordat de nieuwe zakjes verkocht gaan worden. Hoopvol zegt Ten Harkel: “Waarschijnlijk zwerven de eerste duurzame zakjes binnenkort op straat in Amsterdam.”