Het ambitieuze AZ heeft uitstekende zaken gedaan door te winnen op bezoek bij PSV. Captain Teun Koopmeiners neemt zijn ploeg bij de hand in dé topper van speelronde zestien in de Eredivisie. Hij scoort twee keer in de eerste helft, waarna de Alkmaarders de wedstrijd na de rust uitspelen.

AZ kende een lastige seizoensstart met maar liefst vijf gelijke spelen op rij. De formatie van trainer Pascal Jansen wil in Eindhoven na wéér twee puntendelingen de volle buit pakken in de eerste wedstrijd tegen een club uit de traditionele top drie. PSV hoopt na het gelijke spel tegen Ajax voor tenminste één dag de koppositie over te nemen van de Amsterdammers. Daarvoor moet eerst gewonnen worden van de Alkmaarders.

Slordige openingsfase

De Eindhovenaren treden in eigen huis aan in de inmiddels welbekende 4-2-2-2-formatie. Mario Götze ontbreekt nog altijd wegens een blessure en ook jongeling Cody Gakpo is niet inzetbaar door een enkelblessure. Daarom start de Nieuw-Zeelander Ryan Thomas op zijn plaats. Bij AZ start Albert Gudmundsson wegens tactische redenen op het middenveld in plaats van Tijjani Reijnders. De 23-jarige Gudmundsson speelde drie seizoenen in het shirt van PSV.

Na een onrustig en slordig begin van beide kanten is de eerste kans voor de bezoekers, maar spits Myron Boadu komt door verdedigend werk van Denzel Dumfries niet bij de bal. Nadat Calvin Stengs tot twee keer toe slordig omgaat met een countermogelijkheid, stuurt hij in de 29ste minuut Boadu diep.

Koopmeiners

Hij wordt gevloerd door PSV-doelman Yvon Mvogo, die te laat bij de bal is en de spits neerhaalt. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük hoeft geen moment na te denken en legt de bal op de stip. Aanvoerder Teun Koopmeiners stuurt Mvogo de verkeerde hoek in en maakt dankbaar gebruik van het cadeautje van de Zwitserse doelman: 0-1.

Na nog een goede mogelijkheid voor Boadu is het weer de 22-jarige Koopmeiners die nog geen tien minuten later de voorsprong verdubbelt. Hij komt bij een hoekschop goed voor zijn man en weet met een subtiele hakbeweging Mvogo te verrassen. Het is een prachtige goal van de captain, die zijn doelpuntenproductie dit seizoen daarmee op dubbele cijfers zet.

Lichtpuntjes

Na de rust komt PSV als herboren uit de kleedkamer. Waar in het eerste bedrijf de scherpte nog weleens leek te missen, wordt er nu fanatiek doorgejaagd. De Eindhovenaren zoeken de aanval met name over de flanken, waar Philipp Max en Mohamed Ihattaren voor de grootste dreiging zorgen. Het duurt dan ook niet lang voor PSV de aansluitingstreffer weet te scoren.

Linksachter Philipp Max schiet een vrije trap vanaf de rand van de zestien geplaatst achter AZ-doelman Marco Bizot, die aan de grond genageld staat bij de inzet van de Duitser. Bij AZ richt men zich op het verdedigen van de voorsprong, waardoor PSV er eigenlijk niet doorheen komt. Eén van de weinige lichtpunten voor de Eindhovenaren is dan ook de rentree van Marco van Ginkel, die na bijna twee jaar blessureleed weer minuten kan maken.

De beslissing

In de blessuretijd beslist Calvin Stengs de wedstrijd na een goede individuele actie en een geplaatst schot, dat via verdediger Jordan Teze achter Mvogo verdwijnt. De wedstrijd eindigt in 1-3, wat voor AZ een enorme stap is richting de top van de Eredivisie. De club gaat FC Twente voorbij op de ranglijst en komt op een vijfde positie, met een achterstand van slechts drie punten op PSV.