Brabant zet definitief een streep door het carnaval van 2021. De veiligheidsregio’s stellen dat ze geen andere keuze hebben nu het kabinet de lockdown met drie weken heeft verlengd. Ook op de website van Caranavalsstichting Tilburg zijn ze maar alvast begonnen met het aftellen naar carnaval 2022 – nog 407 dagen om precies te zijn.

Veiligheidsregio Brabant Noord is strikt in hun communicatie: “Wij adviseren burgers dringend om geen activiteiten te organiseren die in strijd zijn met de maatregelen. Hier handhaven we uiteraard ook op. De carnavalsverenigingen hebben aangegeven dezelfde boodschap uit te dragen naar hun leden.” Hiernaast worden er dit jaar ook geen vergunningen afgegeven voor carnaval activiteiten en bijenkomsten. Mogelijk organiseert Tilburg wel kleinere initiatieven zoals versiering in de stad of online activiteiten.

Toch vragen ze zich bij Carnavalsstichting Tilburg af of je carnaval in de Kruikenstad wel tegen kunt houden. “Wij denken dat er natuurlijk Tilburgers zijn die van carnaval naar carnaval leven, die het feest zo diep in hun hart hebben zitten dat ze toch wel iets willen doen. Maar als carnavalsstichting Tilburg zijn wij verantwoordelijk voor de openbare festijnen deze week en zolang dat niet veilig kan kunnen wij er niet achter staan. We geven ook bewust aan dat er dit jaar geen officieel carnaval is. We willen mensen niet in de verleiding van de gedachte brengen dat er wel iets georganiseerd gaat worden”, aldus Patrick Dewez, voorzitter Carnavalsstichting Tilburg.

Ondanks dat Carnavalsstichting Tilburg probeert te zorgen voor het gevoel van carnaval – ofwel het groen en oranje gevoel in de Kruikenstad – laten niet alle Tilburgse studenten zich tegenhouden. Carmen, studente Tilburg: “Toevallig ben ik dit jaar jarig met carnaval dus ik denk dat ik wel een caranvalsborrel zal geven. Verder heb ik ook al van verschillende vrienden vernomen dat er feestjes worden georganiseerd. Ik heb geen schijt aan corona maar misschien voor die paar dagen wel ja.”