Jongeren lezen tijdens de coronacrisis vaker een boek. Daarnaast leest ook de helft van alle volwassenen tijdens de pandemie een boek. Dat blijkt uit een consumentenonderzoek in de opdracht van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB).

Van alle Nederlanders boven de achttien jaar, onder wie veel jongeren, greep 52% tijdens de lockdown naar een boek. “We zijn verhoudingsgewijs zelfs meer gaan lezen dan netflixen”, zegt directeur Eveline Aendekerk, directeur CPNB tegen de NOS. Bij boekhandel Buitelaar in Breda merken ze ook verschil in het leesgedrag van jongeren. “In de periode tussen de lockdowns dat we open waren, kwamen er aanzienlijk meer jongeren de winkel binnen”, vertelt Cora Groenewegen, medewerker van de boekhandel.

Verbeterd slaapritme

Nils van Laerhoven (19), eerstejaars student toegepaste psychologie, is één van de jongeren die begonnen is met lezen door de pandemie. “Het afgelopen jaar heb ik een tussenjaar gehad. Dat in combinatie met het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat ik een slecht slaapritme heb ontwikkeld. Door te lezen voordat ik naar bed ga, kan ik beter slapen.”

Meer vrije tijd

De coronacrisis zorgt er ook voor dat er meer tijd is om te lezen. Dit ervaart tweedejaars HBO-rechten student Hannah Wattimena (18). “Ik las eigenlijk alleen op vakantie aan het strand, nu heb ik buiten mijn studie om niet veel te doen.” Meestal leest ze voordat ze naar bed gaat, overdag is ze namelijk fulltime bezig met haar studie. Bovendien merkte ze dat lezen invloed heeft op haar mentale gezondheid. “Ik ben heel chaotisch, door een boek te lezen ben ik gefocust op het verhaal en mijn eigen gedachten. Het zorgt dus voor rust.”

Lees jij in je vrije tijd liever een boek of kijk je tóch liever Netflix?

Netflix kijken of een boek lezen?