Steeds meer mensen scholen zich om tijdens de corona. Is dit wel zo verstandig? Sven Klein koos ervoor om het heft in eigen handen te nemen door te switchen van beroep. Bastiaan Starink, omscholingsdeskundige, zegt er niet op tegen te zijn maar benoemt ook het mogelijke gevaar.

Niet alleen digitalisering en automatisering zorgen voor minder plekken op de arbeidsmarkt, ook de coronacrisis zorgt voor het verdwijnen van bepaalde banen. Sinds de coronacrisis is er ook nauwelijks werk te vinden in beroepsgroepen die voorheen nog goed gebakken zaten. Denk hierbij aan banen in sectoren zoals de horeca, luchtvaart en retail. Andere sectoren met krapteberoepen komen nu juist mensen te kort. Hierdoor besluiten steeds meer mensen om zich om te scholen naar een ander beroep.

KIEZEN VOOR ZEKERHEID

Een van de mensen die nu wordt omgeschoold is Sven Klein. Hij werkte in de luchtvaart als steward. Nadat meerdere collega’s met losse contracten eruit vlogen tijdens de coronacrisis, besloot hij afgelopen zomer zijn ontslag in te dienen. “Ik zag de bui al hangen”, aldus Klein. Een maand later startte hij bij zijn nieuwe werkgever als hoofdconducteur waar hij onder werktijd intern wordt opgeleid. “Ik heb gekozen voor zekerheid en zit voor nu op mijn plek. In de toekomst wil ik wel weer aan de slag als steward, al zal die branche de komende jaren nog onzeker blijven.”

VERANTWOORD OMSCHOLEN

In een artikel van nu.nl van 5 januari 2020 is geschreven dat er in 2021 veel verschil blijft tussen sectoren. Het artikel luidt: “Sommige herstellen volledig, andere niet. Blijvende effecten verwachten de experts bijvoorbeeld in de bedrijfscatering, luchtvaart, het openbaar vervoer en personenvervoer.” Dit is dan ook een van de redenen waarom omscholing in dit tijdelijke ‘nieuwe normaal’ steeds meer voorkomt.

Omscholingsdeskundige Bastiaan Starink vindt omscholing een goed initiatief mits de overheid de regierol op zich neemt. Hij vindt dat vraag en aanbod eerst bij elkaar gebracht moeten worden en er een baan klaar moet liggen voordat hier in geïnvesteerd wordt. “Je moet investeren in toekomstbestendig werk. Het is economisch gezien niet slim om je om te scholen als er sprake is van een tijdelijke dip binnen een sector”, aldus Starink. “Je moet het bijna strategisch bekijken. De vraag is of het zin heeft. Iemand die bijvoorbeeld werkzaam is in de horeca om te scholen terwijl diegene zodra straks alles weer goed is, het liefste gewoon weer in de horeca gaat werken.”

DE JUISTE KEUZE

Hoofdconducteur Klein heeft geen moment spijt gehad van zijn keuze. Zijn nieuwe baan heeft veel raakvlakken met zijn oude baan als steward en hij wordt goed begeleid door verschillende mentoren en docenten binnen het bedrijf. Hij vindt het vooral leuk om af en toe een praatje te maken met de reizigers. “Je hebt veel vrijheid als hoofdconducteur en staat nog steeds in klantencontact met de reizigers. Elke reiziger heeft een ander verhaal en het is heel leuk om die diversiteit ook op het spoor mee te maken in plaats van in de lucht.”

Zie visual: In de novemberraming van het CPB zien we een vooruitzicht van de werkeloosheidstoename van 2021