Ze is 75 jaar en trekt dagelijks de bokshandschoenen aan. De Belgische Nancy Vanderstraeten lijdt aan de ziekte van Parkinson en gaat deze te lijf door te boksen. Daardoor is zij in Turkije, waar ze al lange tijd woont, plots een bekendheid geworden. Ook in Nederland betreden parkinsonpatiënten de ring.

De ziekte van Parkinson is een ongeneselijke ziekte waarbij bepaalde hersencellen langzaam afsterven. De hersenen sturen spierbewegingen steeds minder goed aan met als gevolg problemen met bewegen, zoals trillende handen, traagheid en zelfs het blokkeren van het lichaam. Bij de meeste mensen ontstaat de ziekte wanneer ze tussen de 50 en 70 jaar zijn.

Volgens artsen en deskundigen is het voor deze patiënten ontzettend belangrijk dat ze blijven bewegen. Boksen blijkt daar een van de meest geschikte sporten voor omdat uithoudingsvermogen en het stimuleren van bepaalde bewegingen gecombineerd worden. Hans Louwerse, eigenaar van ParkinsonBoXing in Ede, won met zijn bokstrainingen de Parkinsonnet Innovatie Award. Hij legt uit hoe die trainingen er uit zien. ‘’Ouderen hoeven niet letterlijk de ring in maar boksen op een boksbal. Ook laten we ze rek- en balansoefeningen doen en is touwtjespringen een onderdeel. Het is een intensieve en veeleisende training, maar de resultaten zijn ontzettend positief en het is een enorme stressverlichter.’’ Louwerse geeft aan dat zijn deelnemers de dagen erna al veel verschil merken. Ze kunnen beter uit de voeten en door de trainingen te herhalen verbeteren de symptomen van Parkinson.

Niet alleen biedt het lichamelijke hulp, ook heeft het invloed op alle functies van het geheugen. Om die reden hanteert Louwerse oefeningen waarbij ook de cognitieve vaardigheden gestimuleerd worden: ‘’Wij noemen dat dubbeltaken. Terwijl men op een boksbal slaat, staat er tegelijkertijd iemand naast met een kaartje met daarop bijvoorbeeld een rekensom. Op het moment dat ze slaan, moeten ze ook de uitkomst van de som opnoemen. Daardoor verbetert kwaliteit van bewegen én denken en dus de kwaliteit van leven.’’