De horeca is een van de zwaarst getroffen sectoren door de coronacrisis. Om hen een steuntje in de rug te geven, hebben horecaondernemers met groot omzetverlies recht op een steunpakket van de overheid. Volgens veel horecaondernemers zijn deze steunpakketten nu al niet genoeg, en met de verlengde lockdown hebben ze meer nodig.

Deuren sluiten

Een van de horecabedrijven die de lockdown niet door is gekomen is de Arnhemse kroeg The Move. Na veertig jaar hebben ze er zelf voor gekozen om hun deuren te sluiten, om faillissement voor te zijn. “In het begin kregen we in één keer een paar duizend euro, daarna werd het overgezet naar een tegemoetkoming voor vaste lasten”, vertelt de eigenaar van The Move, Fred van Peppel. “Later werd de hoogte van het geld van de overheid bepaald door de omzet dat we het jaar ervoor hadden gedraaid. Dit was gewoon niet genoeg. Alles wat binnenkwam ging gelijk The Move weer in.”

De steun was in bedragen niet hoog genoeg, maar wel erg welkom voor Van Peppel. Ook goede onderhandelingen met de verhuurder van het pand heeft ervoor gezorgd dat ze konden stoppen en geen faillissement aan hoefden te vragen. “Eigenlijk zaten we aan een opzegtermijn van veertien maanden vast. Hier konden we gelukkig onderuit komen, anders kwamen we echt in de problemen”, legt Van Peppel uit.

Schulden

Om de hoek van The Move is het verhaal heel anders, daar zit ‘t Huys. Zij zetten vol vertrouwen door, ook al betekent dat ze hierdoor in de schulden komen. “Met de steun van de overheid kunnen we niet alles betalen”, zegt eigenaar Wouter Janssen. “We komen in de schulden, maar schuldeisers vragen nu niks terug. Zij weten dat horecabedrijven dit nu toch niet kunnen betalen. Hierdoor overleven wij deze periode.” Voor de coronacrisis wist ’t Huys een goede omzet te draaien, dit verwachten ze na de lockdown ook weer te doen. Hierdoor zouden ze makkelijk uit, de in corona gemaakte, schulden kunnen komen.

Morele steun

Over de steunpakketten zijn Van Peppel en Janssen het eens: het is niet hoog genoeg maar de overheid geeft wat ze kan. Over de morele steun is Janssen erg ontevreden. “Het is erg rot om al maanden de deuren te moeten sluiten maar een paar honderd meter verderop, in de winkelstraat, wel lange rijen te zien voor Black Friday. In dit opzicht ervaren wij weinig steun en begrip vanuit de overheid. Voor mij is het of met z’n allen open, of met z’n allen dicht”, licht Janssen toe.

Nu er bekend is gemaakt dat de lockdown verlengd wordt, is de regering druk aan het overleggen om de huidige steunpakketten uit te breiden. Voor Fred van Peppel kan niks meer helpen, hij heeft de hoop voor horeca in zijn toekomst verloren. “De horeca is te onzeker nu. Zelfs met extra steun is het nog steeds als een druppel op een gloeiende plaat”, vertelt hij.