Het 21ste seizoen van Wie is de Mol (WIDM) is goed begonnen. Er keken bijna 3,2 miljoen mensen naar de start van het Wie is de Mol? seizoen. Dit is het hoogste aantal kijkcijfers van alle eerste WIDM-afleveringen tot nu toe. Waarom is dit programma na twintig seizoenen nog steeds zo populair?

De voornaamste redenen van de populariteit van het spelprogramma zijn, volgens media-expert Kim Dankoor, het concept, de opzet en de snelle montage. Doordat je volgens haar iedere uitzending wordt meegesleurd, heeft WIDM een verslavende werking op het brein. “Iedere keer wanneer je iets ‘goed’ hebt, wil je meer.” Dankoor vertelt dat we leven in een ‘celebrity obsessed maatschappij’. ‘’Sommige kijkers kunnen zich identificeren met BN’ers, dit creëert ook gevoel dat je ze kent. Maar tegelijkertijd is het ver genoeg om het als escapisme te zien’’, voegt ze er aan toe.

Molloten

WIDM-fans noemen zichzelf Molloten. Volgens Molloot, Marieke Jonker heeft het programma veel goede opdrachten. De reden dat het zo’n goed programma is, komt volgens haar doordat het een familieprogramma is. ‘’Het is één groot complot. Je kunt eindeloos discussiëren met je familie en vrienden. Het gaat dan over wie jij denkt dat de mol is. Je praat over jouw aanwijzingen en het belangrijkste: je wilt zelf meedoen’’, vertelt ze. ‘’Er moeten wel leuke mensen meedoen en per groep moet je dan ook iemand niet leuk vinden.‘’

Loading...

Loading…


Het concept

Kijkers die denken dat het spelprogramma een Nederlands idee is, komen bedrogen uit. Het plot van Wie is de Mol? is verzonnen door het Belgische productiehuis Woestijnvis. De Belgische producenten verkochten het format aan meer dan vijftig landen, waaronder Nederland, waar het sinds 1999 wordt uitgezonden als “Wie is de Mol?”. In 2020 vierde ze hun tweede decennia met een jubileumseizoen. In dit speciale seizoen kregen eerdere deelnemers de kans om het spel opnieuw te proberen.


Fotocredit: AVROTROS

Het 21 ste seizoen van Wie Is De Mol? is zaterdag om 20:30 te zien op NPO1 of online terug te kijken. Klik hier om naar de site van WIDM 2021 te gaan.