Mechelen- De correct geparkeerde wagen van Manon Marquet (23) is weggetakeld. De auto stond op een mindervalideplaats met een zichtbare parkeerkaart. Manon is minder mobiel en moest te voet naar het politiecommissariaat om haar auto terug te halen.

Ik begrijp niet dat ze mij niet konden verwittigen” begint Manon haar verhaal. “Als ze mij gebeld hadden dan was ik mijn auto onmiddellijk gaan verplaatsen. Ik stond op een mindervalideparking. Mijn kaart lag daar zichtbaar en aan mijn stuur kan je zien dat het een aangepaste wagen is.” Manon raakte gedeeltelijk verlamd na een ongeval in 2016. “Ik kan wandelen maar dat gaat niet zo snel en makkelijk als bij anderen. Dat vraagt veel energie en meer tijd.”

Ze is studente in Mechelen en parkeert haar wagen in de Hanswijkstraat omdat dit dicht bij haar school en kamer is. Het bord dat aangaf dat er niet geparkeerd mocht worden werd geplaatst nadat Manon al geparkeerd stond. Hierdoor is Manon niet in fout. De takeling gebeurde op kosten van de gemeente. Het is de gemeente die beslist waar er gewerkt en getakeld moet worden en de politie die uitvoert. De auto wordt dan naar de dichtstbijzijnde gratis parking getakeld. In dit geval aan het Douaneplein.

Excuses

Dirk Van De Sande woordvoerder politiezone Mechelen/Willebroek betreurt de gebeurtenissen. “Het is een spijtig voorval en ik wil daar mijn excuses voor aanbieden”, zegt Van De Sande. Er is geen aparte procedure voor het wegtakelen van auto’s van mensen met een beperking. “In het algemeen proberen wij de eigenaar van de wagen in kennis te stellen. Wanneer de eigenaar zich kortbij bevindt krijgt hij de kans om zijn voertuig nog te verplaatsen.” Bij Manon gebeurde dit niet. “Dat zou kunnen omdat men niet over haar gegevens beschikte of omdat er zeer dringende werken waren en die straat onmiddellijk leeg moest zijn.”

Van de Sande is ervan overtuigd dat de aanwezige agenten haar wel een lift hadden gegeven als er geen dringende zaken waren geweest op dat moment en Manon had benadrukt dat het voor haar niet mogelijk was de weg te voet af te leggen. “Ze had dan misschien wel even moeten wachten.” Manon is teleurgesteld in de verklaring van de politie. “Ik heb wel degelijk aangegeven dat ik mindervalide was en die afstand niet kon afleggen.” Ze hoopt dat ze ook persoonlijke excuses krijgt en dat de gemeente haar taxirit zal vergoeden.  “Ik had meer menselijkheid verwacht.”

De Gemeente heeft vooralsnog niet gereageerd.