Vandaag is het de Dag van de Elfstedentocht. De schaatstocht bestaat vandaag namelijk precies 112 jaar. Verschillende initiatiefnemers waaronder Jurryt van de Vooren van Sportgeschiedenis.nl willen doormiddel van de hashtag ‘#11dag21’ stilstaan bij de Elfstedentocht.

 Jurryt van de Vooren, sporthistoricus en schrijver voor Sportgeschiedenis.nl, organiseerde twee jaar geleden de eerste editie van de Dag van de Elfstedentocht. “Als we zelf geen Elfstedentocht hebben, moeten we in ieder geval door middel van archieven, musea en andere mensen die erin geïnteresseerd zijn, er aandacht aan besteden.”

Tweede editie 

Vorig jaar werd de eerste editie van de Dag van de Elfstedentocht georganiseerd in het scheepvaartmuseum in Sneek. Dit jaar is ervoor gekozen om ondanks Corona het toch te vieren, maar op een andere manier. Met behulp van de hashtag ‘#11dag21’ wordt aan iedereen gevraagd om iets van de Elfstedentocht te delen. Dit kan gaan om krantenknipsels, videobeelden, audiofragmenten etc.


“Tresor: het archief van Leeuwarden, het Fries filmarchief, het scheepvaartmuseum in Sneek, het Drents archief, Andere Tijden Sport en ik als sporthistoricus hebben afgesproken dat om het kwartier een van ons iets online zet”, vertelt Van de Voorden. “Dat houden we vol tot twaalf uur vanavond. We zien inmiddels dat mensen zelf ook dingen op social media posten. Het ziet er leuk uit!”

Jongere generatie

Voor de jongere generatie is de Elfstedentocht misschien een ‘ver-van-mijn-bed -show’. De Elfstedentocht werd namelijk voor het laatst georganiseerd in 1997. “Ik ben zelf van de generatie die ook heel lang heeft moeten wachten op een Elfstedentocht”, vertelt van de Voorden. “Ik was vijftien toen ik de tocht voor het eerst meemaakte. Voor jongeren van de nieuwste generatie gaat dat ook lang duren. Het kan ook best zo zijn dat het de jeugd helemaal niets boeit. Dan kunnen ze dat ook gewoon delen met de hashtag. Dat is namelijk ook een bepaalde herinnering.”

De toekomst

Volgens van de Voorden is het belangrijk om de Elfstedencultuur in stand te houden. “Ik denk eigenlijk al aan mijn collega-historici van het jaar 2121. Het werk wat ik nu aan het verschaffen ben, is dus eigenlijk voor mijn collega over honderd jaar zodat hij of zij zich niet hoeft af te vragen wat een Elfstedentocht nou eigenlijk is of was. Het is belangrijk om daar nu al aan te beginnen.”