Coronacrisis of niet, topsporters moeten blijven trainen om op niveau te blijven. Zo ook Paralympisch Dressuurruiter Glasten Krapels en zijn paarden. Ondanks dat de Spelen het afgelopen jaar niet door zijn gegaan, trainen Glasten en zijn paarden Wisconti en Windhook nog elke dag.

Krapels op paard door
DigiShots DigiShots

Het afgelopen jaar zouden de Olympische en Paralympische Spelen plaatsvinden in Tokio, daar werkten Krapels en zijn paarden hard naar toe: ‘’Het was een Olympisch jaar dus we waren heel gericht aan het trainen. Toen bekend werd dat de Spelen een jaar werden uitgesteld zijn wij meer gaan trainen op de basis, zoals de hoofd-halshouding. Dat is voornamelijk om de paarden te sparen. Ook rijden we meer buiten rond. Het is een stuk relaxter om zo te trainen, zowel voor de paarden als voor mijzelf. Gedurende een wedstrijdseizoen ligt de nadruk veel minder op basistrainingen.’’

 Niet alleen op internationaal niveau wordt er anders getraind, ook op nationaal niveau is dit het geval. Lotte van Son is amazone. Met haar paarden Cami en Amigo traint zij nu veel afwisselender: ‘’Tijdens het wedstrijdseizoen besteedde ik alle tijd die ik had aan dressuur. Nu rijd ik meer buiten en ben ik zelfs begonnen met springen. Mijn paarden hebben daar veel plezier in en de afwisseling doet hen goed. Ik merk ook bij andere ruiters om mij heen dat deze periode zonder wedstrijden nieuwe mogelijkheden biedt.’’

Rust

Volgens Krapels gaat de druk eraf door het minder proefgericht trainen: ‘’We hebben de afgelopen periode een stuk minder druk ervaren. Dat was voor zowel het paard als voor mij heel erg prettig. Het was een jaar waarin wij allebei even tot rust zijn gekomen.’’ 

Hoewel Krapels de rust nu als iets prettigs ervaart, was het wel omschakelen: ‘’We hebben natuurlijk echt een wedstrijdmentaliteit, het duurde dus even voordat ik de rust kon waarderen.’’ Ook Van Son merkt dat de rust een positief effect heeft op haar en haar paarden: ‘’Voor een wedstrijd was ik altijd gespannen en mijn paarden vaak ook. Nu is het een stuk losser geworden en is de prestatiedruk even weg. Wij genieten dan ook van elk moment dat we samen kunnen rijden en trainen.’’

Toekomstplannen

Het paardrijden in de top is erg zwaar voor zowel de ruiter als zijn paard, Krapels denkt voorzichtig na over de toekomst: ’’Mijn paard is nu twintig. Ik ga ervan uit dat dit zijn laatste jaar is. Hoewel de rust heel goed voor ons is geweest denk ik niet dat hij later met pensioen gaat. Hij moet nog wel plezier in de sport hebben en vitaal sterk genoeg zijn om de topsport te kunnen beoefenen.’’ Het paard van Van Son heeft nog altijd veel plezier in het rijden. ‘’Mijn paarden zijn nog wat jonger. Cami heeft nu wel last van een blessure. Wat dat betreft kwam deze coronastop goed uit want nu kan hij rustig revalideren. Voor nu geniet ik met Amigo van het buiten wandelen en springen.’’ 

Hoewel de rust Krapels goed bevalt, blijft hij ambitieus: ‘’Ik hoop dat het komende seizoen er anders uitziet en de wedstrijden weer door mogen gaan. Het is nog even afwachten maar met positiviteit komen we er wel. Ik blijf me focussen op de toekomst met als doel de Paralympische Spelen in Parijs in 2024.’’