Door de coronacrisis hebben veel bedrijven het moeilijk, maar het aantal faillissementen lag afgelopen jaar op het laagste niveau in twintig jaar. In 2020 zijn 2.703 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal is 16 procent minder dan in 2019. 

Volgens hoogleraar bedrijfseconomie Alfons Oude Lansink zijn hier verschillende oorzaken voor. “Veel bedrijven hebben te maken gehad met de negatieve effecten van de lockdown van maart tot en met mei, maar hebben daarna een aantal zeer goede maanden gehad. Daardoor hebben ze een deel van de schade toch weer kunnen inlopen.”

We kwamen net uit een periode van hoogconjunctuur, dat is een periode waarin de economie meer dan gemiddeld groeit. “Hierdoor hebben bedrijven over het algemeen wat financiële reserves kunnen opbouwen in de afgelopen jaren.”

Het blijft toch opvallend dat we juist minder faillissementen hebben gehad in het afgelopen jaar, vindt Oude Lansink. “Het suggereert dat de NOW-regeling, de regeling die is bedoeld voor werkgevers die als gevolg van het coronavirus kampen met een substantieel omzetverlies, ook juist veel slecht draaiende bedrijven heeft gered. Bedrijven die normaal gesproken failliet waren gegaan.”

Ondanks de historisch lage faillissementen vermoedt Alfons Oude Lansink dat bedrijven wel door hun financiële reserves heen gaan raken en dat we de komende maanden juist meer faillissementen gaan zien.