Nu de iPool is geïntroduceerd in Rotterdam is ouderwets biljarten niet meer van deze tijd. De tafel moet ervoor zorgen dat een nieuwe doelgroep zich aan de sport gaat wagen door gamen te combineren met sporten. 

Wanneer het systeem van de futuristische pooltafel wordt geactiveerd wordt deze interactief. Om een beeld te schetsen van de tafel kan het gezien worden als een grote tablet waarop je kan poolen en spelen. Het initiatief om de iPool naar Nederland te halen kwam vanuit de Koninklijke Nederlandse Biljart Bond (KNBB). De bond is een afgebakende proef gestart met vijf van deze tafels op verschillende locaties in Rotterdam.  

Gamen combineren met sporten 

De kinderen van nu zijn opgegroeid in een digitale wereld. De iPool is ervoor bedoeld om hen te betrekken in de poolsport. “Je ziet een steeds groter wordende groep kinderen die niet sport. En dit is natuurlijk hartstikke ongezond”, vertelt Willem la Rivière, directeur van de KNBB. “Wel doen de kinderen aan gamen en e-sports. Je kan je er dan tegen verzetten en zeggen dat ze minder moeten gamen, maar je kan ook een manier bedenken dat dit kan worden gecombineerd. 

De proef 

De proef ligt door de huidige lockdown even stil, maar de iPool is in de twee weken dat hij gebruikt kon worden goed benut. De biljartwereld was, volgens de KNBB, zelf zeer enthousiast over het futuristische concept.