De Historic Grand Prix zal voor de tiende keer plaatsvinden op het circuit in Zandvoort. Dat werd afgelopen week op de Facebookpagina van het evenement bekendgemaakt. Het is alleen wel lastig om een evenement te plannen nu, vanwege het virus. Erik Weijers, Chief Sporting Officer van het circuit Zandvoort en Cees van Haver, die al 26 jaar betrokken is bij het circuit in Zandvoort, vertellen waarom het jammer is dat het jubileum jaar anders wordt dan ze gehoopt hadden.

Tijdens de Historic Grand Prix zijn er allerlei soorten historische auto’s te zien. Sommige alleen om te bekijken en andere die meedoen aan de races die worden georganiseerd.

“Het liefst gaan we het natuurlijk uitgebreid vieren met veel bezoekers en een mooi programma. Maar we houden er rekening mee dat dat niet kan en dat we het moeten doen met beperkende maatregelen”, aldus Weijers.

Aantal bezoekers

Volgens Weijers zullen er niet onbeperkt veel bezoekers mogen komen en zal de anderhalve meter moeten worden gewaarborgd. Vorig jaar hebben ze het evenement ook moeten aanpassen door het virus. Na een week of vier wist de organisatie pas of het door mocht gaan.

Tijdens het vorige evenement had de Historic Grand Prix ongeveer duizend bezoekers per dag langskwamen. Misschien mogen er wel wat meer mensen komen dit jaar, maar niks is zeker. “We zitten nu wel in een andere situatie dan afgelopen jaar. Tegen de tijd dat de Grand Prix plaatsvindt, zijn er een hoop mensen gevaccineerd. Medio mei kunnen we wat meer informatie vrijgeven voor onze bezoekers.”

‘Helaas zal het bijeenkomen van een club niet doorgaan aankomend jaar’

Er zijn volgens Weijers races met historische wagens zoals sportauto’s en Formule 1-wagens. Mensen komen dan naar het circuit om hun sport te beoefenen. Dat kan als het goed is gewoon doorgaan. Maar daarnaast zijn er ook bezoekers die vooral voor het sociaal gebeuren komen. Die mensen zitten bij een club en verzamelen zich dan tijdens de Grand Prix. Helaas zal dat niet doorgaan aankomend jaar.

Andere sfeer

Cees van Haver is al 26 jaar betrokken bij het circuit in Zandvoort. Zelf rijdt Van Haver niet meer mee. Hij heeft het rijden op het circuit overgedragen aan zijn zoon. “De Historic Grand Prix is een ontzettend leuk evenement, dat de afgelopen jaren gegroeid is. Afgelopen jaar was wel goed geregeld, maar je miste wel een hoop sfeer en mensen. Ieder evenement heeft hier nu mee te maken, maar het blijft jammer. Vooral omdat het nu de tiende editie is”, vertelt Van Haver.

Brexit

Van Haver denkt ook dat de Brexit waarschijnlijk een hoop roet in het eten gaat gooien. “De Engelsen kwamen altijd massaal naar de Grand Prix toe, maar nu moeten ze een speciaal formulier invullen en een paspoort hebben. Dus zij hebben nu een grote papierwinkel nodig willen ze deze kant op komen met hun racewagen. Van de mensen die op de Grand Prix afkomen, is toch zeker de helft Engels.”

Soorten auto’s

De auto’s waarmee geracet wordt, komen vanuit heel Europa. De meeste auto’s komen uit Duitsland, Engeland en Italië, maar er zijn natuurlijk ook auto’s bij die uit ons eigen land komen. “Sommige mensen besteden de wagen uit aan een professioneel team, maar dat ligt er maar net aan hoeveel budget je hebt. Anderen vinden het bijvoorbeeld zelf leuk om aan de auto te sleutelen en hem naar het circuit mee te nemen”, aldus Weijers.

Vernieuwd circuit

Dit wordt de tweede keer dat er gereden gaat worden met historische auto’s op een vernieuwd circuit. Sinds er op 14 mei 2020 bekend werd dat Zandvoort weer gebruikt gaat worden voor de Formule 1, zijn er aanpassingen gedaan aan de baan. Weijers hoopt dat hij en hoop mensen mag ontvangen tijdens het evenement en dat er mooie races gereden kunnen worden. De Historic Grand Prix zal een weekend duren, van vrijdag 16 tot en met zondag 18 juli 2021.