Het is de maand van het topvoetbal in de Eredivisie. Ajax, PSV, Feyenoord en AZ spelen allemaal een keer tegen elkaar. Aanstaande zondag staat zelfs de klassieker op het programma. Het nieuws staat vol met beschouwingen over alle topwedstrijden. Maar van een tactische analyse is nauwelijks sprake. Pieter Zwart, Hoofdredacteur van Voetbal International, brengt voetbalnieuws op een totaal andere manier.

Verschillende trainers, zoals Peter Bosz van Bayern Leverkussen, wilden hem door zijn scherpe analyses al toevoegen aan de staf. Toch liet hij deze gouden kans liggen om actief te blijven in de journalistiek als hoofdredacteur van Voetbal International (VI). Wat maken zijn voetbalstukken zo bijzonder dat zelfs voetbalclubs en trainers hem willen?

Zwart heeft zelf nooit gevoetbald hij vertelt hoe hij aan de kennis is gekomen om toch zulke inhoudelijke analyses over voetbal te maken: “Het is een combinatie geweest van heel veel voetbal kijken, lezen op internet over de sport en dan zelf erover schrijven. Tijdens mijn werk als journalist heb ik ook veel trainers en voetballers gesproken die mij handvaten aanreikten waarvan ik dan weer veel kon leren. Ook is in deze tijd veel informatie openbaar op internet beschikbaar over voetbal waarvan ik heb kunnen leren.”

Hij vertelt, dat hij op een bepaalde manier werkt. Op vrijdagochtend 7 uur stond de eerste analyse al online over de topper tussen Feyenoord en Ajax. “ Ik gebruik voor het maken van zo’n analyse op een wedstrijd twee tools. Mijn voetbalanalyses onderbouw ik door middel van talloze statistieken zoals de plek van waar een speler scoort, corners, positionering van verschillende spelers, eigenlijk alles wat relevant is. Wij gebruiken een database waar we alle wedstrijden over heel de wereld kunnen terugkijken. Je kan hier verschillende spelsituaties snel bekijken zoals alle corners van Feyenoord tegen Ajax bijvoorbeeld. Zo kan ik sneller tot een analyse komen.”

Zijn analyses zijn zo scherp en gedetailleerd. Louis van Gaal en Peter Bosz wilden gebruik maken van zijn kennis en analyses. De journalist koos er echter voor om bij VI te blijven en zijn aanbiedingen van de toptrainers naast zich neer te leggen. “Het is een kwestie geweest van persoonlijke ambitie. Ik vind ook dat als je werkt als journalist, dit niet te verenigen is met een ambitie om in het voetbal te werken. Onbewust zal het altijd je werk als journalist gaan beïnvloeden. Als ik bij een club wil werken moet ik eigenlijk per direct stoppen met mijn werk als journalist en dan voor het voetbal gaan. Je kunt die twee dingen niet gaan combineren.”

Zwart bekijkt alle voetbalwedstrijden die dit weekend op het programma staan. Het lijkt een soort obsessie voor hem. “Ik plan in ieder geval voor het weekend al over welke wedstrijden ik stukken wil schrijven doordeweeks. Verder kijk ik vaak voetbal op twee schermen plus een laptop ernaast waar ik nog dingen kan noteren die mij opvallen. Kortom het weekend zit standaard vol met heel veel voetbal kijken.”