Het aantal veganisten steeg het afgelopen jaar van 121.000 in 2019 naar 150.000 in juli 2020.Midden in de coronacrisis kwam er in Amsterdam een vegan studentenvereniging bij. Vicepresident van deze vereniging, Elianne Prange (21) en Emile Dingemans (39), voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Veganisten, vertellen over het belang van veganistische verenigingen.

In mei 2020 werd VSA Amsterdam opgericht door Elianne Prange, student verpleegkundige, en Apolónia Drábová, student communicatie wetenschappen. “We vonden dat een vooruitstrevende stad als Amsterdam écht een vegan studentenvereniging miste”, vertelt Elianne. De vereniging heeft momenteel vijftig leden. Niet alleen Amsterdam kent een vegan studentenvereniging, er zijn tien steden in Nederland die een departement van VSA kent, Vegan Student Association.

Anders dan een ‘normale’ studentenvereniging 

Een vegan studentenvereniging is anders dan de studentenvereniging die we kennen. “De balans tussen feesten en activiteiten is anders. We zijn meer gefocust op spreading the word dan keihard zuipen.” De nadruk ligt niet alleen op eten, waar vaak aan gedacht wordt, maar op het bewust leven. Door het bestaan van de studentenvereniging hoopt Elianne de levensstijl toegankelijker te maken voor iedereen.

Vegan als ‘arme’ student  

Elianne: “Het is lastiger als student, maar het is het voor mij waard dus ik loop nooit tegen problemen als kosten aan.” Het enige waar je volgens de vicepresident tegenaan kunt lopen, is dat je meer moet nadenken wat je eet. Bovendien vertelt Emile dat budget geen reden is om niet veganist te zijn: “Als het gaat om ethische redenen dan vinden veganisten en dus ook studenten een manier.” Hij vertelt dat een vegan dieet niet duurder hoeft te zijn, als je vooral peulvruchten gebruikt in plaats van duurdere vleesopvolgers.

Tips

Overgaan op een vegan-lifestyle vraagt veel van je doorzettingsvermogen. Zowel Elianne als Emile geven de tip om je goed in te lezen door bijvoorbeeld documentaires te kijken. “Het kan best wel overweldigend zijn om in één keer over te stappen, hoewel dat voor sommige mensen wel werkt”, zegt Elianne. Verder raadt ze aan om veel te experimenteren met veganistische gerechten en video’s te bekijken op Youtube.