De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) heeft laten weten niet meer te zullen zingen in de kerken. Dit naar aanleiding van de persconferentie van Mark Rutte. Ook speelt de Britse mutatie van het coronavirus een rol bij deze beslissing. Maar waarom wordt er eigenlijk gezongen in de kerk?

Volgens Marloes Nouwens, woordvoerder van de PKN, zingen mensen in de kerk omdat het een belangrijk onderdeel is van de protestantse traditie. Het zingen is de protestantse mensen heel dierbaar, je zingt je lof naar God. ‘’Het zijn allemaal liederen die gaan over het geloof. Dat kunnen blije liederen zijn, maar dat kunnen ook klaagliederen. Het is een manier van je geloof beleven.’’

Online kerkdienst

Hannah Kristalijn, lid van een gelovige studentenvereniging, is sinds het begin van de tweede lockdown niet meer naar de kerk geweest. Ze volgt nu vaak online de kerkdienst op zondagochtend. Ze vertelt dat ze vóór de tweede lockdown ook niet in de kerk mochten zingen. Er werd dan naar liederen geluisterd op YouTube of de kerkband speelde iets. ‘’Ik mis het zingen zeker. Zingen is voor mij een manier om God te kunnen aanbidden en om hem te bedanken voor wat hij in mijn leven doet. Ik luister dan ook, buiten de kerkdiensten om, vaak christelijke worshipmuziek, Ik vind dat gewoon heel fijn, daar word ik vrolijk van. Vaak zing ik dan ook een beetje mee.’’

‘’Normaal gesproken, in een tijd zonder corona, zitten er honderd mensen in de kerk en worden er meerdere liederen gezongen. Mensen zingen over het algemeen uit volle borst mee’’, vertelt Nouwens. Sinds corona hanteert de protestantse kerk de richtlijn om met maximaal dertig mensen in de kerk te zitten of bij voorkeur helemaal alleen. ‘’Zingen gebeurt eigenlijk ook al maanden niet meer, behalve in een groepje van maximaal vijf voorzangers, maar dat raden we nu dus ook af.’’

De Rooms-Katholieke Kerk

“De Rooms-Katholieke Kerk komt naar aanleiding van de persconferentie niet met een nieuw advies”, vertelt de woordvoerder. Er mag bij de Rooms-Katholieke Kerk nog voorgezongen worden met maximaal vier personen, maar er mag niet samen gezongen worden.
Lees hier meer artikelen van de redactie Life&Style