Beuken, trekken, vallen, opstaan en doorgaan. Klinkt ruig, toch? Het is wel hoe roller derby in elkaar zit. Het wordt gezien als een echte vrouwensport en hoewel je het officieel niet zo mag noemen, is het dat wel. Wicked Whiskey en Magic Mika vertellen over de sport en hun ervaringen.

De sport is rond 1935 ontstaan in Amerika en is niet echt begonnen als vrouwensport, maar inmiddels is het dat wel. Na de crisis in de jaren zeventig is de sport een tijdje minder populair geweest, dus toen de mensen de sport weer bij het publiek wilden brengen, kwamen daar kekke outfits bij kijken: glitterhelmen, korte rokjes, noem het maar op. Nicole Adriaens, beter bekend als Magic Mika binnen haar team, vertelt dat het nu niet meer zo’n vrouwensport is als vroeger: “We merken dat het steeds meer een genderloze sport wordt. Vrouwen hebben de sport gemaakt tot wat het is en blijkbaar haakten andere vrouwen daar graag op in. De sport biedt vrouwen de ruimte om fysiek te zijn op een manier waar niet veel ruimte voor is. Vroeger stond het in de regels dat je een vrouw moest zijn, nu is dat niet meer zo.”

Wieke Grijpma, ook wel Wicked Whiskey genoemd, vertelt dat ze bij Dom City Roller Derby een gemengd team hebben: “Het is nog steeds een vrouwensport, zelfs al mogen we het niet meer zo noemen, maar we merken wel dat ook mannen het interessant vinden. We hebben momenteel een gemixt team, omdat we niet genoeg mannen hebben voor een volledig mannenteam.”

Wedstrijdje?

Magic Mika is een heuse derby veteraan, ze speelt inmiddels al zeven jaar voor de Dom City Roller Derby. “Wanneer je ‘fresh meat’ bent, krijg je eerst lessen in hoe je rolschaatst en als je dat onder de knie hebt, dan mag je pas de track op. Roller derby ziet er ruig uit, maar er komt veel techniek bij kijken. Je mag mensen bijvoorbeeld niet bij hun arm pakken en je leert hoe je nare valpartijen en blessures voorkomt. En we dragen natuurlijk beschermers en een bitje.”

Maar als je wedstrijden wil rijden komt daar meer bij kijken, vertelt Wicked Whiskey: “Voordat ik wedstrijden ging rijden moest ik eerst leren dat ik mensen niet mag vastpakken, ik moest leren hoe ik mensen moet beuken en hitten. Dat leer je eerst op kussens, daarna ga je het pas op echte mensen leren. Je mag volledig zelf bepalen hoe snel je iets leert en je bent niet verplicht mee te doen aan wedstrijden, maar ik zit wel in het wedstrijdteam. Voordat je mee mag doen met wedstrijden, moet je drie toetsen afleggen. Een fysieke toets en twee theoretische toetsen over de regels.”

De dames kunnen op het moment niet sporten vanwege corona, maar missen de track wel. Binnen roller derby zijn verschillende posities, zo kan je een jammer, pivot of blocker zijn. Dat verschilt per wedstrijd, maar Wieke en Nicole geven aan dat ze beiden graag blocken. Wieke: “Mijn team zegt altijd dat ik sta als een huis. Dat klinkt niet als een compliment, maar binnen roller derby is het dat wel. De sfeer is altijd top en iedereen moedigt elkaar aan, ik mis dat.” Nicole mist de gemoedelijkheid ook: “Het beste aan roller derby is mijn team. Je zit continu in elkaars space, maar daardoor leer je elkaar kennen. Je maakt samen veel mee en ik kan niet wachten tot we weer samen wedstrijden winnen.”

De nieuwsredactie schreef al eens over roller derby. Benieuwd hoe deze sport er bij mannen aantoe gaat? Klik hier!

Benieuwd hoe wedstrijden eruit zien, kijk deze video van de WFTDA!