Menstruatiearmoede speelt nog steeds een rol in Nederland. De landelijke politiek heeft geen plannen om landelijk menstruatieproducten gratis aan te bieden. Niet iedereen kan zich deze producten veroorloven, waardoor vrouwen alternatieven – wc-papier, vodden of luiers van kinderen – moeten zoeken.

 Vorig jaar werd in Schotland de knoop doorgehakt om menstruatieproducten gratis te maken. In Nederland is dit nog niet het geval. In een interview van De Nieuws BV is politicus Lillianne Ploumen aan het woord. “Uit onderzoek bleek dat bij 1 op de 10 meiden tussen 12 en 25 geen geld heeft voor menstruatieproducten. Dat gaat om gezinnen waar in armoede wordt geleefd”, vertelt ze daar. De kosten kunnen oplopen tot een aantal tientjes per maand. Voor de mensen die moeten rondkomen van vijftig tot honderd euro, wordt het erg krap voor overige uitgaven zoals boodschappen.

Julia Kleinrensink is raadslid voor GroenLinks in de gemeente Utrecht. “Als gemeente kan je best veel doen om dat taboe op menstruatiearmoede te doorbreken, maar daar is landelijke steun ook zeker bij nodig. Ik wil zien dat ze de belasting er vanaf halen, want het zijn cruciale producten. Waarom zit er dan belasting op?” vraagt Kleinrensink zich af. Zij is absoluut voor de compleet gratis menstruatieproducten.

Ze legt uit waarom een landelijke inzet van belang is. “Je hebt het over armoede. Als je dat structureel wil oplossen betekent het dat je het minimumloon en minimuminkomen moet verhogen. Menstruatiearmoede is eigenlijk een symptoom van structurele armoede. Als je dat echt wil aanpassen, moet je dat landelijk doen.”

“We hebben als gemeente gevraagd bij de zorgverzekering of het via hen kan. Het heeft met hygiëne te maken. Met degelijke producten voorkom je infecties, hierdoor heb je minder zorgkosten. Maar de zorgverzekering wil dat niet, dat vind ik wel zonde”, geeft Kleinrensink aan over eventuele oplossingen. “Het is jammer dat preventief zo laag op de agenda staat bij zorgverzekeringen.”

Acties die worden ondernomen zijn bijvoorbeeld scholen die een kastje met gratis menstruatiemiddelen ophangen. Niet alleen onderwijsinstellingen kunnen meehelpen, maar ook de daklozenopvang en mensen zelf. Zolang er geen landelijke wet voor komt, zullen gemeentes zelf acties moeten uitvoeren wat betreft het gratis aanbieden van menstruatiemiddelen.