De FNV voert actie voor een hoger minimumloon. Met #kiesvoor14 willen ze het huidige minimumloon van €10,21 verhogen naar €14. De rechtse partijen, waaronder de VVD, zien dit echter niet zitten. 

Jarenlang was een minimumloonverhoging voor de VVD onbespreekbaar. Dit leidt tot grote frustraties bij de linkse partijen zoals de SP, GroenLinks en de PvdA. Volgens de FNV is het huidige minimumloon onvoldoende. “Een uurloon van €10,21 is niet genoeg om fatsoenlijk van rond te komen, je bent daarmee afhankelijk van allerlei toeslagen”, aldus Yvette de Vries, woordvoerster FNV.

 Minimumloon onacceptabel

“Als je koelkast kapotgaat of als je je kinderen naar de sportclub wilt sturen heb je een groot probleem met het huidige minimumloon,” concludeert De Vries. Ze erkent dat er bij een loonstijging van 10% banen verloren gaan, echter gaat het hier om minder verloren banen dan altijd wordt beweerd, stelt de woordvoerster. Het CBP heeft uitgezocht dat er bij een minimumloonstijging van 10% maar liefst 45.000 banen verloren gaan, mits de AOW en bijstand niet meestijgen. Desalniettemin wil de vakbond een stijging van het minimumloon naar veertien euro, wat neerkomt op omgerekend 35%.

Onafhankelijkheid

Judith Tielen (VVD) erkent dat de ‘warme rechtse’ koers waar Klaas Dijkhoff over sprak verband houdt met de plannen rondom het minimumloon. In deze koers trekt de van oudsher rechtse partij op enkele vlakken wat meer naar het midden. “Als liberalen vinden wij dat je zo onafhankelijk mogelijk van de overheid moet leven. Daarom vinden wij dat het minimumloon omhoog moet, zodat mensen niet meer afhankelijk zijn van toeslagen.”

Onbespreekbaar

“Heb je gezien hoeveel banen dat kost?”, reageert Judith Tielen op de vraag of een minimumloon van 14 euro bespreekbaar is voor de partij. “Dat kost meer dan 300.000 banen, dus ‘no way’. Bovendien is het verrichte werk vaak niet zoveel geld waard voor werkgevers. Zodoende zullen zij minder mensen aannemen wat resulteert in minder banen. Bovendien zien we in deze lastige tijden al dat werkgevers met werknemers in dienst het water aan de lippen hebben, het is geen optie om deze mensen op te zadelen met een minimumloon van 14 euro.”

Uitkeringen verhogen

In de ogen van de FNV moet zowel de bijstandsuitkering als de AOW-uitkering meestijgen met het minimumloon. “Als je dat niet doet zie je dat de mensen die leven van deze uitkering in armoede blijven”, volgens De Vries. In tegenstelling tot de VVD ziet de vakbond geen verband tussen het verhogen van de bijstandsuitkering en afnemende urgentie om een baan te zoeken. “Het is niet aan mij om uitspraken te doen over de motivatie voor mensen om te gaan werken”, reageert de FNV-woordvoerster.

Judith Tielen is anders gestemd hierover: “Wat de VVD betreft moet het inkomensverschil tussen werken en leven van een bijstandsuitkering groter worden. Wij willen namelijk dat werken loont. Dat betekent dus dat de bijstand niet meestijgt met het minimumloon. De AOW kunnen we niet met bijvoorbeeld 10% laten stijgen, als dat zou gebeuren kost dat miljarden.”