Na weken van voorbereiding en onrust vindt over twee dagen de inauguratie van Joe Biden plaats. Na de bestorming van het Capitool op 6 januari wordt er rekening gehouden met ‘tragische scenario’s. Amerikadeskundige Koen Petersen: “Er is grote kans op gewelddadigheid, aanslagen en terreuracties.”

De inlichtingendiensten staan op scherp. Vanwege grote kans op gewapende protesten worden in heel Amerika maatregelen getroffen om de inauguratie zo rustig mogelijk te laten verlopen. “De lokale politie zoals de FBI, de National Guard, het leger en alle instanties hierbij, zijn voorbereid op alles”, beschrijft Herman van Gelderen, woordvoerder voor het ministerie van Buitenlandse Zaken: “Zowel door het infiltreren in extremistische groepen als door sociale media goed in de gaten te houden wordt geweld hopelijk voorkomen.”

Sociale media

Tijdens de bestorming van het Capitool werd gewezen op de speech van Donald Trump. Opnieuw beweerde hij dat de uitslag gestolen zou zijn en hij zei ‘samen met de protestanten’ naar het Capitool te gaan. Vlak hierna werd de huidige president van Amerika verbannen van sociale media. De berichtgeving van Trump zou aanleiding hebben tot geweld en dus de regels overtreden van sociale mediakanalen. Amerikadeskundige Koen Petersen: “Het wegvallen van het bereik op sociale media kan helpen de rust te bewaren. De protesten worden in dat geval niet aangewakkerd zoals het geval was in Washington.”

Terreur

Aan de andere kant moet gelet worden op de nu al aangekondigde bewapende protesten. Van Gelderen: “Extremisten zullen uitdenken of het zinvol en haalbaar is aanslagen te plegen.” Vanaf woensdag twaalf uur is Biden president en dus de meest beveiligde persoon in de Verenigde Staten. Van Gelderen: “Maar dat is geen garantie op veiligheid. Daarom worden er koortsachtig extra maatregelen getroffen door extra beveiliging in te zetten bij zowel Biden als Trump.”

Voorkomen

Een situatie als nu was nog niet eerder het geval. “Alleen de Oorlog van 1812 had er iets van weg”, beschrijft Petersen, “maar dat moet nu voorkomen worden.” In deze oorlog werd in 1814 Washington bezet en verschillende publieke gebouwen, waaronder het Witte Huis, afgebrand.