2020 was samen met 2014 het warmste jaar ooit gemeten in Nederland. Daarnaast was het decennium 2010-2020 het warmste decennium ooit. De aarde wordt steeds warmer, met alle gevolgen van dien.

De gemiddelde temperatuur in Nederland loopt al jaren op. Normaal ligt de gemiddelde temperatuur in ons land op 10,1 graden. In 2014 en 2020 was dit 11,7, een verschil van 1,6 graden. Zowel de winters als de zomers zijn ‘te warm’. Meteoroloog Rico Schröder van WeerOnline.nl spreekt zijn zorgen uit: ‘’Ik ben bang dat die trend zich door gaat zetten. Het gaat waarschijnlijk steeds warmer worden, met veertig graden in de zomer van 2019 als ‘hoogtepunt’.’’

Opwarming van de aarde zorgt onder andere voor droogteproblemen. Doordat de temperatuur stijgt, daalt het grondwaterpeil en ontstaan er scheuren in de grond. Dit betekent dat als er neerslag valt op een regenachtige zomerse dag, de regen door de bodem zakt in plaats van dat het opgenomen wordt. ‘’Vooral in het zuidoosten van Nederland zijn er veel problemen met droogte. In Noord-Brabant zijn de problemen het grootst’’, aldus Schröder.

Juiste omstandigheden voor winters weer

Als we in Nederland een normale winter willen hebben, moeten de omstandigheden in omringende landen goed zijn. Een goed voorbeeld hiervan is het niet dichtvriezen van de Oostzee tussen Zweden en de Baltische Staten. Vroeger was deze zee standaard bevroren, dit zorgde voor een koude luchtstroom naar ons land. Afgelopen jaar was dit niet het geval. Het resultaat: een milde winter in Nederland.

Klimaatakkoord

De opwarming van de aarde is vanzelfsprekend een wereldwijd probleem. Nederland werkt samen met andere landen om de opwarming tegen te gaan. In 2015 werd in Parijs het klimaatakkoord gepresenteerd. Hierin hebben 197 landen afgesproken de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad.

Op 4 november 2020 stapte Donald Trump met de Verenigde Staten definitief uit het verdrag van Parijs. Aankomend president Joe Biden, die morgen wordt geïnaugureerd, zal enkele uren na zijn benoeming het besluit van Trump terugdraaien en opnieuw namens de Verenigde Staten het akkoord ondertekenen.

De komende jaren zal moeten blijken of de verschillende landen in staat zijn om de doelstellingen uit het verdrag te halen. Anders zal de temperatuur op aarde onverminderd oplopen.

Bron: Compendium voor de Leefomgeving (CLO)