De Nationale Voorleesdagen worden dit jaar online gehouden vanwege de lockdown. Lezen is belangrijk: het zorgt voor sociale ontwikkeling (Sensa Zorg). Dat wordt extra benadrukt tijdens deze online voorleesdagen voor kinderen.

“Het is een bijzondere editie dit jaar: volledig online”, zegt Marije van der Lee, voorlichter van de Nationale Voorleesdagen. De basisscholen zijn dicht, dus fysiek samen lezen gaat niet. Daarom is er dit jaar een live-uitzending op Zin in Zappelin, een tv-zender. Prinses Laurentien leest voor uit een boek tijdens de uitzending. Het initiatief moet dit jaar vooral vanuit de ouders komen. “Wij proberen zoveel mogelijk in de aandacht te komen bij de media, maar uiteindelijk moeten de ouders de tv aanzetten”, aldus Marije. Dit jaar staat het prentenboek ‘Coco kan het!’ centraal, dit is het thema van deze editie. De interactieve spellen worden gebaseerd op dit boek.

Voorgaande jaren werd er een Voorleesontbijt georganiseerd op de basisscholen door de organisatie, ook dat vindt dit jaar online plaats. De noodopvangcentra kunnen wel een ontbijt organiseren, maar vanuit de Nationale Voorleesdagen wordt er niks georganiseerd. Fysiek of online, het uitgangspunt blijft hetzelfde: lezen is belangrijk.