Artikelen op het internet maken je wijs dat je van wodka geen kater krijgt. Maar is het écht zo dat jij na een avondje flink losgaan met wodka ‘the day after’ nergens last van hebt? 

 

 Judith Noijen, Senior Preventiewerker bij verslavingszorg Jellinek, legt uit dat een kater verschillende oorzaken heeft. Eén van deze oorzaken zijn de foezelalcoholen. “In alcoholische dranken zitten meerdere soorten alcoholNaast het bekende ethylalcohol bevat het ook foezelalcoholendie in zeer kleine hoeveelheden voorkomen. Ze zijn giftig, worden trager afgebroken dan ethylalcohol en zijn de volgende dag nog steeds in je bloed aanwezig. De ernst van de kater heeft dus ook te maken met de hoeveelheid foezelalcoholen die je binnen hebt gekregen. De misvatting dat men geen kater van wodka krijgt, komt doordat er maar heel weinig foezelalcoholen in wodka zitten.”  

 

Kater

Hoewel er minder foezelalcoholen in wodka zitten, betekent het niet dat je na het drinken van wodka gegarandeerd bent van een katervrije ochtend. “Het is maar één van de vele oorzaken van een kater. De andere oorzaken, zoals vochtverlies en giftige stoffen bij de afbraak van alcohol, zorgen ook voor een gevoel van algehele malaise. Geen kater krijgen als je stevig door hebt gedronken is toch echt zeer onwaarschijnlijk”, aldus preventiewerker Noijen.  

 

Advies

Het advies van Noijen als je wilt drinken, maar geen zin hebt in een (heftige) kater: “Drink minder snel en minder veel. Drink regelmatig water tussendoor en een groot glas voordat je gaat slapen. Drink niet als je moe bent of niet lekker in je vel zit.”    

 

Jellinek heeft een speciale pagina voor studenten waar informatie te vinden is over drank en drugs. Klik op dit filmpje als je meer te weten wil komen over katers.